Dukat, Meggle i Vindija dižu cijene

28

Mliječna industrija Dukat povećat će cijene dijela svojih proizvoda, što iz te tvrtke objašnjavaju rastom ulaznih troškova, posebice rastom cijena energenata, piše HRT.

“Dukat je, nažalost, prisiljen izvršiti korekciju cijena dijela asortimana, što je posljedica vrtoglavog rasta ulaznih troškova, posebno cijena energenata”, izvijestili su iz te tvrtke. Međutim, nisu odgovorili na upit koliko će proizvodi poskupjeti, dok mediji, pozivajući se na neslužbene izvore, najavljuju da je riječ o poskupljenjima u prosjeku od 10 posto. Tako bi od sredine svibnja Dukatovo svježe mlijeko moglo poskupjeti u prosjeku od 10 do 12 posto, trajno od 2 do 16 posto, jogurti od 8,5 do 15,6 posto, dok bi, prema nekim najavama, najviše poskupjeli voćni jogurti, više od 20 posto.

Nagađa se da bi svoje proizvode mogle poskupiti i druge dvije najveće mljekarske tvrtke, Meggle i Vindija, a uz neslužbenu potvrdu da će do poskupljenja doći, iz izvora bliskih u Vindiji se tek doznaje kako bi ta tvrtka poskupila svoje proizvode u manjim postocima nego što se spominju.

Neslužbeno objašnjavaju i da je razlog poskupljenju poslovanje s gubicima u mliječnom sektoru u prva tri mjeseca ove godine, zbog rasta ulaznih troškova te problema s otkupom zbog pojave aflatoksina u mlijeku.

U gospodarsko-interesnoj udruzi Croatiastočar, koja okuplja i najveće prerađivače mlijeka, nisu željeli komentirati najave o poskupljenju mlijeka, uz napomenu kako će odluku o tome donijeti svaka tvrtka za sebe.

Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nije želio posebno komentirati Dukatovu najavu povećanja cijene mlijeka i mliječnih proizvoda jer mu, kako je rekao, još nisu poznati razlozi za takvu odluku. No ipak je rekao da, ako su razlozi povećanja cijena mlijeka vezani uz proizvođače mlijeka, onda se to i može razumjeti, ali da u pravilu Ministarstvo nije to koje određuje cijene mlijeka na policama ni otkupne cijene u primarnom sektoru.

Jakovina nije želio spekulirati hoće li Dukatovo povećanje cijena mlijeka i mliječnih proizvoda utjecati na sličnu odluku kod ostalih prodavača mlijeka. Kako je rekao, tržište će u konačnici pokazati je li povećanje cijene ispravna odluka. (HRT)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here