Henkel ostvario snažan rast zarade u prvom kvartalu

102

Njemački proizvođač robe široke potrošnje Henkel objavio je kako mu je neto dobit u prvom kvartalu povećana za 8,9 posto, na ukupno 403 milijuna eura.

Nakon oduzimanja 10 milijuna eura koji se pripisuju manjinskim interesima, kvartalna neto dobit iznosila je 393 milijuna eura u odnosu na 361 milijun eura ostvarenih u prvom lanjskom tromjesečju.

Prilagođena neto dobit za prvi kvartal, nakon oduzimanja manjinskih interesa, iznosila je 417 milijuna eura te je povećana za 13 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Henkelova prodaja u prvom kvartalu 2013. godine iznosila je 4 milijarde i 33 milijuna eura, što je povećanje od 0,6 posto u odnosu na isti lanjski period. Rast organske prodaje, koji isključuje utjecaj tečaja i akvizicija/dezinvestiranja, povećan je za 2,5 posto.

Ako se uzmu u obzir jednokratni dobici, jednokratne naknade te troškovi restrukturiranja, prilagođena operativna dobit povećana je za 8,9 posto, s 551 milijuna eura na 600 milijuna eura, a povećanju su doprinijela sva tri poslovna sektora, navode iz Henkela.

Prilagođeni povrat od prodaje (EBIT marža) iznosio je 565 milijuna eura dok je u istom kvartalu prethodne godine iznosio 538 milijuna eura.

“Usprkos izazovnom tržišnom okruženju, nazadovanju tržišta u Zapadnoj Europi i slaboj industrijskoj potražnji na globalnoj razini, Henkel je povećao i prodaju i zaradu u prvom kvartalu 2013. godine. Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu i poslovni sektor Beauty Care nadmašili su svoja tržišta dok je na poslovni sektor ljepila i tehnologije utjecala manja potražnja industrijskih korisnika nego što je planirano. Unatoč tome, uspjeli smo značajno poboljšati profitabilnost svih poslovnih sektora”, izjavio je Kasper Rorsted, predsjednik Uprave tvrtke Henkel.

Naime, Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu ostvario je snažni organski rast od 8,0 posto. Poslovni sektor Beauty Care ostvario je snažan rast  organske prodaje od 4,0 posto, dok je Poslovni sektor ljepila i tehnologije ostvario pad prodaje od 1,2 posto.

Rorsted ipak očekuje poboljšanje industrijske potražnje u drugoj polovici godine te je potvrdio prethodno najavljena predviđanja za fiskalnu 2013. godinu u kojoj očekuju rast organske prodaje od 3 do 5 posto.

Izvedba poslovnih sektora
Poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu započeo je fiskalnu 2013. godinu s vrlo snažnom prodajom i ostvarenom zaradom, dodatno šireći svoje pozicije na svim mjerodavnim tržištima. Prodaja se organski povećala za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Nominalna prodaja porasla je za 6,3 posto na 1,177 milijardi eura.

Prilagođena operativna dobit značajno je porasla za gotovo 10 posto na 176 milijuna eura. Prilagođeni povrat od prodaje rastao je u usporedbi s prvim kvartalom 2012. godine za 0,5 postotnih poena na 15 posto. Prijavljena operativna dobit iznosila je 175 milijuna eura u usporedbi sa 157 milijuna eura ostvarenih u istom kvartalu prethodne godine.

Poslovni sektor Beauty Care ponovno je imao vrlo dobar početak godine. S 4,0 posto, rast organske prodaje ponovno je bio značajno iznad onog mjerodavnih tržišta, s rastom tržišnog udjela kao rezultatom. Nominalna prodaja porasla je za 1,4 posto te dosegla 873 milijuna eura.

Prilagođena operativna dobit pokazala je značajan napredak od 5,2 posto na 130 milijuna eura u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine. Prilagođeni povrat od prodaje također je značajno porastao za 0,5 postotnih bodova na 14,9 posto. Prijavljena operativna dobit porasla je u usporedbi s prethodnom godinom za 3 posto na 124 milijuna eura.

U prvom kvartalu 2013. godine na poslovni sektor ljepila i tehnologija utjecala je slaba izvedba nekih od ključnih industrijskih sektora, posebno na razvijenim tržištima.

Prodaja je iznosila 1,944 milijarde eura u usporedbi s 2,001 milijardi eura ostvarenih u istom kvartalu prethodne godine. Organski, prodaja je bila 1,2 posto manja u usporedbi s prvim kvartalom 2012. godine, s različitim regionalnim razvojem.

Ponovno, prilagođena operativna dobit pokazala je poboljšanje u usporedbi s prethodnom godinom s dvoznamenkastim rastom od 10,8 posto na 320 milijuna eura. Prilagođeni povrat od prodaje po prvi put dosegao je 16,5 posto, predstavljajući poboljšanje od 2,1 postotna boda u usporedbi s prvim kvartalom 2012. godine. Prijavljena operativna dobit porasla je 10,6 posto na 314 milijuna eura.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here