Mercator bi trebao tražiti partnerstvo van regije

26

Direktor slovenskog trgovačkog lanca Mercator Toni Balažič izjavio je u četvrtak da je potencijalna vrijednost te tvrtke daleko veća od trenutne kotacije njene dionice na burzi.

“Mercator je tvrtka visoke vrijednosti, ali se taj potencijal ne može realizirati preko noći nego s vremenom i nakon restrukturiranja, a trenutačna cijena nikako ne odražava njenu potencijalnu vrijednost”, rekao je Balažič u razgovoru za Slovensku tiskovnu agenciju (STA).

Nakon što je objavljeno da su vlasnici 53 posto dionica Mercatora, a riječ je o bankama i Pivovarni Laško (PL), zaprimile samo dvije obvezujuće ponude za svoje udjele i da hrvatski koncern Agrokor za dionicu navodno nudi oko 110 eura, cijena Mercatorovih dionica na Ljubljanskoj burzi ovog je tjedna pala na najmanju razinu u zadnjih desetak godina i u četvrtak je iznosila 96 eura.

Balažič je u razgovoru za STA rekao da je odluka o prodaji većinskog paketa dionica u rukama vlasnika, ali da bi u slučaju da do nje ne dođe najbolje bilo sadašnjoj upravi dati nekoliko godina da restrukturira Mercator i poveća njegovu vrijednost.

U slučaju da do prodaje ne dođe, Mercator bi trebao tražiti novu sinergiju u partnerstvu s nekom većom trgovačkom tvrtkom izvan regije jer bi to donijelo uštede u nabavi, rekao je Balažič.

Smanjivanje troškova nabave za samo jedan posto Mercatoru bi donijelo 23 milijuna eura uštede, a tolika je u vrijeme prije krize bila njegova godišnja dobit, pojasnio je Balažič sinergetske učinke mogućeg objedinjavanja nabave s nekom većom trgovačkom kompanijom u Europi. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here