Nastavak realnog godišnjeg pada prosječne neto plaće

48

Ni u ovoj godini analitičari RBA ne očekuju zamjetnije poboljšanje trendova, iako bi usporavanje inflacije trebalo povoljno utjecati na realne stope promjene plaća.

Prema posljednjim podacima DZS-a prosječna isplaćena neto plaća u pravnim osobama u ožujku iznosila je 5.516 kuna što je nominalno za 69 kuna ili 1,3% više nego u veljači, piše u analizi Raiffeisen banke.

Na godišnjoj razini neto plaća porasla je nominalno za 17 kuna, odnosno za 0,3%. Uz korekciju godišnje nominalne stopa rasta prosječne neto plaće stopom inflacije, mjerene indeksom potrošačkih cijena, prosječna neto plaća u ožujku je ostvarila realan pad od 3,4% godišnje. Time je realni pad prosječne neto plaće na godišnjoj razini nastavljen 13. uzastopni mjesec.

Prosječna bruto plaća u ožujku je iznosila 7.986 kuna, što je za 123 kune ili 1,6% više nego u veljači (nominalno). Na godišnjoj razini, u odnosu na ožujak prošle godine, bruto plaća je nominalno viša za 28 kuna, odnosno za 0,4%, dok je u realnom izrazu manja za 3,35% godišnje.

I prosječna bruto plaća nastavlja bilježiti realni godišnji pad koji traje od ožujka prošle godine. Uz iznimku nekoliko mjeseci na kraju 2011. godine i početku 2012. godine prosječna bruto plaća od kraja 2009. bilježi negativne godišnje stope promjene u realnom izrazu.

Nastavak nepovoljnih trendova na tržištu rada uslijed kontrakcije gospodarstva negativno doprinosi realnom rastu plaća na godišnjoj razini. Ni u ovoj godini analitičari RBA ne očekuju zamjetnije poboljšanje trendova, iako bi usporavanje inflacije trebalo povoljno utjecati na realne stope promjene plaća. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here