Otvorena 20. Vinistra

57

U porečkoj Istarskoj sabornici svečano je otvorena ovogodišnja, 20. jubilarna Vinistra, središnja izložba istarskih vinara i vinogradara.

Na večerašnjem skupu gosti i predstavnici vinarskog sektora osvrnuli su se na 20 godina izložbe koja je, kako je rečeno, uvelike utjecala na promociju Istre kao vinske regije, njezinih vinara i vinogradara te autohtonih sorti, kao i stjecanje novih znanja, iskustava i kontakata.

Ustvrdivši kako je u Istri započelo i traje sve najbolje što se u Hrvatskoj stvaralo s vinima u posljednjih 20 godina, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je kako su se u Istri uvijek stvarale nove ideje, tehnologije, novi trendovi kao što je povezivanje vina i hrane s turizmom i brendirala se prva hrvatska vrhunska vina.

Kazao je i kako vinska financijska omotnica od 1. siječnja 2014. stoji na raspolaganju hrvatskim vinarima i vinogradarima s 11,8 milijuna eura svake godine.

Osvrnuvši se na problem zbog slovenske zaštite imena teran, ministar Jakovina poručio je kako je Vlada odlučna u tome da se u Hrvatskoj i nakon 1. srpnja slobodno trguje i uživa u istarskom teranu.

Teran je posebno pitanje na kojem radimo na više kolosijeka te pokušavamo doći do sporazumnog rješenja sa Slovenijom, pripremaju se politički dogovori i platforme koje su potrebne za političko rješavanje na razini EU-a te pripremamo pravnu zaštitu, rekao je Jakovina.

Predsjednik udruge Vinistra Ivica Matošević istaknuo je kako su istarski vinari vrlo zabrinuti apsurdnom situacijom da slovenska politika na neobično krut način svojata ekskluzivno pravo na teran koji je na ovim prostorima stoljećima.

Vinistra je uvijek propagirala zajedništvo u brojnim prekograničnim aktivnostima pa pokušajmo pronaći rješenje koje će zadovoljiti sve strane, rekao je Matošević pozvavši ministra Jakovinu da okupi najjače snage za obranu interesa vinara. Ako druga strana ne želi kompromis, osporimo postojeću zaštitu i uspostavimo zaštitu istarskog terana, poručio je predsjednik Matošević.

Ministar turizma Darko Lorencin izrazio je zadovoljstvo 20. obljetnicom Vinistre istaknuvši kako je vinski sektor u Istri postao brend i integriran je na najbolji mogući način u turistički proizvod.

U sklopu večerašnje svečanosti uručene su nagrade za doprinos Vinistri, prikazan je promotivni film “Vinistra – istarska vinska priča” koji govori o njenom nastajanju, razvoju i današnjem trenutku. Program je zaključen dodjelom IQ oznaka odnosno oznaka istarske kvalitete vinarima za svježu malvaziju berba 2012. i zrelu malvaziju berba 2011.

Izložba za posjetitelje u sportskoj dvorani Žatika otvara se sutra i trajat će do nedjelje. (HRT)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here