Porezna upozorava na pokušaje prijevara u fiskalizaciji

28

Porezna uprava danas je upozorila na pokušaje prijevara u fiskalizaciji, primjerice izdavanjem računa s istim jedinstvenim identifikatorom računa (JIR).

Porezna uprava je najavila da će obveznicima fiskalizacije kod kojih utvrdi takve lažne račune privremeno zabraniti rad i izreći novčanu kaznu, a najavila je i nadzor tvrtki putem čijih je programa moguće ispisivati dva ista JIR-a ili počiniti bilo kakav pokušaj prijevare sustava fiskalizacije.

Kako se navodi u priopćenju, inspektori Porezne uprave su tijekom nadzora utvrdili da su pojedini obveznici fiskalizacije počeli izdavati, odnosno ispisivati i naplaćivati račune s istim JIR-om, što je protivno Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom.

Svaki račun mora sadržavati vlastiti 36 znamenkasti broj (JIR), koji Porezna uprava u svom sustavu generira i putem internetske veze dodjeljuje svakom izdanom računu. Stoga je nemoguće da Porezna uprava pošalje isti JIR za nekoliko različitih računa, ističu iz Porezne uprave.

“Račun s JIR-om koji nije dodijelila Porezna uprava je lažni račun i opravdanja poput onog da je došlo do ‘greške u programu’ neće se uvažavati, nego će inspektori Porezne uprave obvezniku privremeno zabraniti rad i izreći prekršajnu novčanu kaznu sukladnu Zakonu”, poručuju iz Porezne uprave.

Najavljuju da na tome neće stati te da će ovlaštene inspektore poslati u nadzor i tvrtkama koje prodaju programska rješenja putem kojih je moguće ispisivati dva ista JIR-a ili putem čijih programa je omogućen bilo kakav pokušaj prijevare sustava fiskalizacije.

“Pod posebnim će nadzorom biti i svi obveznici fiskalizacije koji posluju s takvim tvrtkama, odnosno koji su od njih otkupili programsko rješenje za fiskalizaciju”, ističu iz Porezne uprave.

Naglašavaju i kako pojedini obveznici fiskalizacije kupcima izdaju predračune ili ponude bez JIR-a ili ZKI-a (zaštitni kod izdavatelja), što je moguće, ali se pri plaćanju moraju izdati pravi fiskalni računi.

“Svi obveznici koji pri plaćanju ne izdaju fiskalni račun postupaju protuzakonito”, ponavljaju iz Porezne uprave.

Podsjećaju da se unošenjem brojeva JIR ili ZKI, datuma i vremena izdavanja računa te ukupnog iznosa računa, može provjeriti ispravnost fiskalnog računa na internetskoj stranici Porezne uprave te pozivaju građane da i dalje provjeravaju račune i prijave nepravilnosti Poreznoj upravi.

Inače, Zakonom o fiskalizaciji za obveznike fiskalizacije su u slučaju prekršaja propisane novčane kazne od 5 tisuća do 500 tisuća kuna, a propisana je i kazna od tisuću do 50 tisuća kuna za odgovorne osobe u pravnoj osobi, obvezniku fiskalizacije. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here