Realan godišnji pad trgovine na malo u prvom tromjesečju

25

Konačno priopćenje DZS-a o trgovini na malo za ožujak potvrdilo je realni pad od 2,1% godišnje (prema kalendarski prilagođenim indeksima). U prvom tromjesečju promet od trgovine na malo bio je realno za 4,6% niži nego u istom tromjesečju prošle godine. Na mjesečnoj razini prema desezoniranim podacima trgovina na malo je peti mjesec za redom zabilježila realan rast (u travnju 0,2%), pišu analitičari Raiffeisen banke.

Promatrajući prema trgovačkim strukturama, prema izvornim nominalnim indeksima, najveći nominalni pad na godišnjoj razini od 11,9% zabilježen je u kategoriji koja uključuje kompjutersku opremu, knjige i novine, igre i igračke, cvijeće i sadnice, satove i nakit i ostalu trgovinu na malo u specijaliziranim prodavaonicama.

S druge strane, u kategoriji koja uključuje motorna vozila i motocikle te dijelove i pribor zabilježen je u ožujku rast od 7,2% godišnje, no s obzirom na visoke stope pada u prva dva mjeseca ove godine, u razdoblju od siječnja do ožujka zabilježen je kumulativni pad od 27,6% u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Trgovina motornim gorivima i mazivima (koja u strukturi čini 18,7%) u istom je razdoblju pala za 2% godišnje.

Promet od trgovine na malo u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, koje u strukturi čine 40% trgovine na malo, ostvaren je rast od 10,2% godišnje te kumulativno u prva tri mjeseca rast od 5,7% godišnje.

U predstojećim mjesecima RBA analitičari očekuju daljnje usporavanje negativnih kretanja na godišnjoj razini na što će utjecati bazni učinak s obzirom da je u travnju prošle godine trgovina na malo počela bilježiti negativne godišnje stope promjene te približavanje središnje turističke sezone. Ipak, oporavka potrošnje, odnosno trgovine na malo neće biti u ovoj godini budući da su kretanja na tržištu rada i dalje nepovoljna, zaključuju analitičari Raiffeisen banke. (Limun.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here