U HGK održan seminar o poslovanju na jedinstvenom europskom tržištu

51

Seminar “EU servisi za lakše poslovanje na unutarnjem tržištu” u organizaciji Centra za poslovne informacije HGK i Ministarstva gospodarstva RH održan je jučer u Vijećnici HGK.

Na seminaru su predstavljeni EU servisi “Your Europe”, “Your Europe Eadvice”, “Solvit” te “Jedinstvena kontaktna točka” (Point of Single Contact – PSC), koji predstavljaju alate namijenjene olakšavanju poslovanja te bržem rješavanju problema vezanih uz poslovanje pravnih i fizičkih osoba.

Prezentaciju su održali stručnjaci iz zemalja članica EU, predvođeni Olivierom Sallesom iz Opće uprave za jedinstveno tržište Europske komisije, koji je istaknuo kako je cilj seminara educirati zainteresirane uoči ulaska Hrvatske u EU. “Ulaskom u EU očekuje se veliki uspjeh za Hrvatsku ali i za Europu”, rekao je Salles.

Servise “Your Europe”, “Your Europe Eadvice” i “Solvit” predstavio je Alexander von Campenhausen iz DG Market.

Your Europe (www.youeurope.eu) informativni je portal na kojem se mogu pronaći informacije o europskim pravima. Ovaj je alat uspostavila Europska komisija i namijenjen je građanima i poslovnim ljudima. Za građane je navedeno osam područja, primjerice od putovanja u inozemstvo, oporezivanja – umirovljenja, pitanja potrošača, o vozilima itd. Postoje stranice i za poslovne subjekte, a predstavljeni su i primjeri iz stvarnog života.

“Svrha je pružiti informacije o konkretnim pravima”, kazao je Campenhausen te dodao kako je lani bilo 4,3 milijuna ulazaka na web stranice. “To je informativni alat koji koriste i laici i stručnjaci. Trenutno je dostupan na 22 jezika, a na hrvatskom stranice još nisu spremne te se očekuju do 1. srpnja i ulaska Hrvatske u EU”, rekao je.

Servis “Your Europe Eadvice” (www.youreuropeeadvice.eu) pruža mogućnosti postavljanja pitanja o pravima prema europskom zakonodavstvu. Odgovore daju ugovorni stručnjaci na 24 jezika uključujući i hrvatski. Riječ je o pitanjima iz prava Zajednice te praksi Zajednice u odnosu na nacionalna prava.

Primjerice, pitanja mogu biti iz područja socijalne sigurnosti, naknada za nezaposlenost, radnih odnosa, viza, motornih vozila itd. Odgovore je moguće dobiti u roku od tri do sedam dana.

“Pitanja moraju biti konkretna i obuhvaćati pitanja osobnih prava u odnosu prema europskom zakonodavstvu”, pojasnio je Campenhausen.

Uz pomoć alata “Solvit” moguće je riješiti problem koje pojedinac ima u odnosima s javnim institucijama. Temelj su pritužbe uglavnom nepravilna primjena europskog zakonodavstva.

“To je administrativni alat za posredovanje u sporovima, ali s njim se neće rješavati pitanja koja su u sudskom sporu”, kazao je Campenhausen.

Dodao je kako je lani kroz Solvit od 1200 predmeta riješeno njih 1100, što je 90 posto slučajeva i vrlo visoka stopa uspješnosti, naglasivši kako je Solvit uspješan zato što se razjašnjavaju činjenice u proceduri. U prosjeku se predmet rješava u periodu od 55 do 65 dana.

Uslugu “Jedinstvene kontaktne točke” (Point of Single Contact – PSC) predstavila je Joanna Pocztowska iz Odjela usluga Europske komisije.

Kroz Jedinstvenu kontaktnu točku mogu se dobiti sve obavijesti o procedurama i informacijama kada se želi otvoriti poslovanje u nekoj od zemalja članica EU.

Sve je informacije moguće dobiti elektronskim putem, a one mogu biti o financijama, treningu, izobrazbi, registraciji tvrtke, PDV registraciji itd.

Jedinstvene kontaktne točke često se vode u gospodarskim komorama, kao što je to i u slučaju Hrvatske gdje se PSC nalazi u sklopu Hrvatske gospodarske komore, istaknula je Pocztowska dodavši kako je princip rada takav da je potrebno obratiti se PSC-u u onoj zemlji u kojoj se želi poslovati.

“U Hrvatskoj je Jedinstvena kontaktna točka dostupna na stranicama HGK. Jedinstvene kontaktne točke postoje u svim državama članicama EU, stranice u pojedinim zemljama su samo na jeziku te zemlje, ali kod većine je i na engleskom. Britanske su stranice primjer odličnih stranica PSG-a”, istaknula je Pocztowska.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here