BiH i dalje najviše uvozi iz Hrvatske, uz pad veći od 10 posto

64

Ukupni izvoz iz BiH u Hrvatsku u usporedbi s 2012. godinom povećan je za značajnih 13,6 posto

Hrvatska je u prvih pet mjeseci 2013. godine bila na vrhu popisa država iz kojih se najviše uvozilo u Bosnu i Hercegovinu, no istodobno je u usporedbi s istim razdobljem prošle godine zabilježen ukupni pad hrvatskog izvoza u tu zemlju u iznosu od čak 10,2 posto, objavila je u četvrtak Agencija za statistiku BiH (BHAS).

Prema podacima ove agencije, ukupna vrijednost hrvatskog izvoza u BiH dosegnula je iznos od 389,4 milijuna eura, što je 12,7 posto ukupnog bosanskohercegovačkog uvoza u ovom razdoblju, vrijednog nešto više od tri milijarde eura.

Nastavak je to trenda koji traje još od 1996. godine, no druge zemlje Europske unije postupno se približavaju Hrvatskoj, a u svibnju je Njemačka već preuzela prvo mjesto na popisu najvećih izvoznika u BiH zauzevši udjel od 11,2 posto u ukupnom mjesečnom uvozu.

Statistika je također zabilježila stanoviti pad ukupnog izvoza iz Njemačke u BiH no on je, za razliku od onog iz Hrvatske, bio znatno blaži i iznosio je tek 1,8 posto.

Slovenske su tvrtke u BiH izvezle za 3,7 posto manje roba, a srbijanske za 3,2 posto.

Njemačka je istodobno u razdoblju od siječnja do kraja svibnja bila i zemlja u koju se iz BiH najviše izvozilo, dok je Hrvatska bila na drugom mjestu.

Bosanskohercegovačke tvrtke tako su u Njemačku plasirale roba u vrijednosti od 276,7 milijuna eura, što je 15,6 posto njihovog ukupnog izvoza.

U Hrvatskoj je iz BiH prodano roba u vrijednosti od 268,3 milijuna eura, što je 15,1 posto izvoza koji je u cijelosti vrijedio nešto više od 1,7 milijardi eura.

Ukupni izvoz iz BiH u Hrvatsku u usporedbi s 2012. godinom povećan je za značajnih 13,6 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here