Blagi rast potrošačkih cijena u SAD-u

42

Sezonski prilagođen indeks potrošačkih cijena u Sjedinjenim Državama blago je porastao u svibnju, nakon pada u prethodnom mjesecu, izvijestilo je danas ministarstvo rada.

Indeks potrošačkih cijena u prošlom je mjesecu porastao 0,1 posto u odnosu na travanj kada se smanjio 0,4 posto, pokazuju podaci ministarstva. Ako se izuzmu cijene energije i hrane, koje bilježe najveće oscilacije, temeljni je indeks cijena porastao 0,2 posto, dvostruko brže nego u prethodnom mjesecu, signalizirajući snažniju potražnju u američkom gospodarstvu.

Cijene energije porasle su 0,4 posto dok su cijene hrane smanjene 0,1 posto.

Na godišnjoj razini ukupni indeks cijena porastao je u svibnju 1,4 posto, nakon 1,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Ako se izuzmu cijene hrane i energije, indeks pokazuje povećanje temeljnih cijena za 1,7 posto, isto kao i u prethodnom mjesecu. Upravo će taj podatak biti u fokusu dužnosnika središnje banke na dvodnevnom sastanku koji počinje danas a trebao bi iznjedriti smjernice o programu poticaja za gospodarstvo, tumači Reuters.

Iako je podatak o godišnjoj inflaciji temeljnih cijena i dalje ispod Fedove ciljane razine od dva posto, njegova stabilizacija mogla bi učvrstiti dužnosnike središnje banke u namjeri da smanje program poticajnih mjera za gospodarstvo.

Fed inače cilja na odvojenu ali srodnu mjeru inflacije, takozvani indeks PCE koji objavljuje ministarstvo trgovine. On je dosada pokazivao još slabije povećanje temeljnih cijena od onog koji izrađuje ministarstvo rada. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here