Bolja pozicija za kompanije iz Srbije u CEFTA i EU

57

Kompanije iz Srbije će nakon ulaska Hrvatske u EU dobiti priliku za bolje pozicioniranje na hrvatskom tržištu, kao i za povećanje plasmana u zemlje CEFTA regije i Europske unije, javlja agencija Tanjug.

Može se očekivati da ulazak Hrvatske u EU pruži priliku za ukidanje ograničenja koja postoje i predstavljaju nelojalnu konkurenciju za srpske proizvođače na hrvatskom tržištu i da se to tržište konačno otvori za proizvode iz Srbije”, izjavila je Tanjugu pomoćnica ministra trgovine Bojana Todorović.

Hrvatskoj će stjecanjem statusa punopravne članice EU 1. srpnja prestati članstvo u CEFTA sporazumu i prihvatit će zajednički režim trgovine EU. Tako će trgovina s Hrvatskom po njenom ulasku u EU biti regulirana Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), što će izvoz hrvatske robe učiniti nepovoljnijim.

Prema pisanjima hrvatskog tiska, kada Hrvatska uđe u EU, izvoz u Srbiju koštat će ih trostruko više, u Makedoniju dvostruko, dok će u BiH umjesto nulte carine imati 15 posto davanja, odnosno 10 milijuna eura novih troškova, navela je Todorović.

Srbija i ostale članice CEFTA mogu iskoristiti taj momenat i plasirati više proizvoda u regiji, imajući u vidu da su među njima potpuno eliminirane carine za sve poljoprivredno-prehrambene proizvode.

U Srbiji posluje oko 200 tvrtki s hrvatskim kapitalom koje proizvedenu robu izvoze i u Hrvatsku, a može se očekivati da će to činiti i na tržište EU lakše i u većoj mjeri kada Hrvatska postane članica EU.

Kada je u pitanju razmjena industrijskih dobara, ništa se neće promijeniti nakon 1. srpnja – prema zemljama CEFTA-e razmjena se odvija bez carine, a SSP predviđa da Srbija može slobodno izvoziti industrijske proizvode i na tržište EU.

Srbija će primjenjivati carine za uvoz iz Hrvatske u skladu sa SSP-om od 1. srpnja 2013. do 1. siječnja 2014, a nakon toga Hrvatska će imati bescarinski pristup srpskom tržištu za sve svoje industrijske proizvode kao i sve EU članice.

Ulaskom u EU u Hrvatskoj će se striktno primjenjivati tehnički propisi i standardi za industrijske i sanitarni i fitosanitarni propisi za poljoprivredne proizvode kao i u EU, a ukoliko Srbija ne ispuni zahtjeve u vezi ovih propisa neće moći izvoziti u Hrvatsku, upozorila je Todorović.

Ove promjene mogu predstavljati poticaj proizvođačima i izvoznicima u Srbiji ka bržoj primjeni europskih standarda, što bi bilo potpomognuto i kroz europsku bespovratnu financijsku pomoć.

Međutim, ulazak Hrvatske u EU generalno bi trebao imati pozitivne efekte s aspekta pribavljanja certifikata o usklađenosti za određene proizvode, kazala je Todorović.

Srbija bi nakon ulaska Hrvatske u EU mogla povećati plasman svojih poljoprivrednih proizvoda na tržište CEFTA regije jer će hrvatska roba biti skuplja i manje konkurentna zbog povećanja carina, rekla je ranije Jadranka Zenić-Zeljković, savjetnik u Ministarstvu trgovine Republike Srbije.

Najveće promjene u regiji dogodit će se pri izvozu prehrambenih proizvoda iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu. To se prije svega odnosi na mlijeko i mliječne proizvode, meso, keks i cigarete, čija će konkurentnost biti smanjena i što predstavlja izuzetnu priliku za srpske proizvođače, ocijenila je Zenić-Zeljković.

Cigarete, mesni i mliječni te proizvodi konditorske industrije uvezeni iz Hrvatske u Srbiju bit će skuplji jer će, prema nekim proračunima, carina na određene proizvode biti povećana s prosječnih 4,5 posto na 13,2 posto, precizirala je Zenić-Zeljković.

Tako će, na primjer, Srbija prema SSP-u moći izvoziti cigarete u Hrvatsku bez carine, a može se očekivati kako će doći do količinskog smanjenja uvoza hrvatskih cigareta koje će biti skuplje uslijed četverostrukog povećanja carina.

Duhan i proizvodi od duhana će se iz EU uvoziti po carini od 56,7 posto, tako da će Srbija imati prednost u izvozu duhana u Hrvatsku i na CEFTA tržište.

Kako su istaknuli u Privrednoj komori Srbije (PKS), ulazak Hrvatske u EU, međutim, donosi i neke nepovoljnosti po Srbiju po pitanju izvoza šećera.

Naime, količina šećera iz Srbije koja se plasira na tržište Hrvatske bit će uključena u ukupnu kvotu za izvoz šećera u EU koja iznosi 180.000 tona. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here