Ipak pad industrijske proizvodnje

40

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u travnju pala za 0,5 posto na godišnjoj razini, što je slabiji podatak nego što se očekivalo.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je, prema kalendarski prilagođenim podacima, industrijska proizvodnja u travnju pala za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na travanj prošle godine oslabila za 0,5 posto.

To je slabiji podatak nego što se očekivalo. Četiri makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjivala su u prosjeku da je u travnju industrijska proizvodnja porasla za 1,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec. Pritom je njih troje očekivalo rast između 0,5 i 5 posto, a jedan pad od 0,5 posto.

Od početka godine industrijska proizvodnja znatno oscilira. U siječnju je porasla za 3,4 posto, u veljači pala oštrih 4,1 posto, da bi u ožujku za toliko porasla.

“Posljednji podaci DZS-a o industrijskoj proizvodnji nisu potvrdili oporavak industrijske proizvodnje. Naime, nakon 4,1-postotnog rasta u ožujku, u travnju je obujam industrijske zabilježio pad od 0,5 posto u odnosu na travanj prošle godine. Tako su, uz iznimku kolovoza prošle godine te siječnja i ožujka ove godine, nastavljena negativna kretanja koja traju još od siječnja 2012. godine. Snažniji pad proizvodnje djelomično je ublažen izrazito niskom bazom, s obzirom da je u travnju prošle godine proizvodnja pala za 9,4 posto”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

Promatrajući prema GIG-u, najviše je, 13,2 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja energije, dok je u kategoriji intermedijarnih proizvoda zabilježen rast od 1,2 posto.

U ostalim je segmentima u travnju zabilježen pad proizvodnje. Najviše je, 10,4 posto, potonula proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, dok je proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju pala za 7,8, a kapitalnih proizvoda za 6,2 posto.

Ukupno je u prva četiri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja ojačala 0,7 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here