Monsanto odustao od izvoza GMO pšenice u Europu

10

Američka kompanija odustala je nakon velikih prosvjeda koji su u subotu održani u 52 zemlje, uz obrazloženje da “nema smisla boriti se s vjetrenjačama”

Monsanto, najveći svjetski proizvođač genetski modificirane hrane (GMO), nakon “Marša protiv Monsanta” koji je održan u 52 zemlje, otkazao je nalog za izvoz GMO pšenice u Europu.

Suočena s velikim otporom na Starom kontinentu, u kojoj sve više zemalja zabranjuje upotrebu njenog genetski modificiranog sjemenja, američka kompanija odustala je od uzgoja GMO usjeva u Europi, piše Business Insider.

U kompaniji kažu kako nema smisla boriti se s vjetrenjačama. Odluka je donesena nakon masovnih prosvjeda održanih prošle subote. U 400 gradova u 52 zemlje marširalo se “protiv Monsanta” i utjecaja te kompanije na vlade.

Prosvjednici su tražili da proizvodi koji sadrže GMO budu jasno označeni etiketom, kako bi građani sami mogli odlučiti hoće li ih kupovati.

Nakon prosvjeda europska podružnica Monsanta priopćila je da više nema namjeru lobirati za uzgoj GMO-a u Europi. No, Monsanto ne odustaje od pokušaja da uvjeri potrošače i zakonodavce kako je GMO hrana sigurna te da je njeno obilježavanje skupo i nepotrebno.

Business Insider podsjeća da je Monsanto svojevremeno tvrdio da je njegov insekticid DDT bezopasan. DDT je danas zabranjen širom svijeta zbog poticanja dijabetesa, raka i drugih bolesti. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here