Održana Glavna skupština Adris grupe

35

Sjednicom Glavne skupštine Adris grupe, održanom danas u Rovinju, završilo je održavanje godišnjih skupština dioničara svih trgovačkih društava u sastavu Grupe. Tijekom dana održane su i skupštine Tvornice duhana Zagreb, Maistre, Hrvatskih duhana, Istragrafike, Inovina i Cromarisa, izvijestili su iz Adris grupe.

Obrazlažući prošlogodišnje poslovne rezultate i plan poslovanja za ovu godinu, predsjednik Uprave Adris grupe Ante Vlahović istaknuo je kako je Adris grupa u 2012. godini ostvarila ukupne prihode u iznosu od 3,37 milijardi kuna, što je za 5,2 posto više od prošlogodišnjih. Poslovni prihodi iznosili su 2,96 milijardi kuna i za 3,6 posto veći su od prošlogodišnjih. Prihodi od prodaje robe i usluga iznosili su 2,87 milijardi kuna. Na domaćem tržištu ostvareno je 1,56 milijardi kuna, a na inozemnim 1,32 milijarde kuna, što predstavlja rast od 5,8 posto.

Adris danas gotovo polovicu prihoda od prodaje roba i usluga ostvaruje na stranim tržištima, od čega gotovo 60 posto na vrlo konkurentnom EU tržištu. U razdoblju pak od 2007. do 2012. godine Adris je ostvario prosječnu godišnju stopu rasta izvoza od sedam posto.

Dobit prije oporezivanja iznosi 584 milijuna kuna, a neto dobit 506 milijuna kuna.

Govoreći o poslovanju duhanskog dijela Grupe Vlahović je istaknuo kako je 2012. godinu obilježio drastičan rast trošarina, što je prouzročilo daljnji rast maloprodajnih cijena. Posljedično rastu maloprodajnih cijena i padu kupovne moći, nastavljen je pad potražnje na ključnim TDR-ovim tržištima i prosječno iznosi 5-10 posto godišnje.

Također, izražen je pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima. Tako je u Hrvatskoj u četiri godine udvostručen udio najnižeg cjenovnog segmenta, dok je u BiH povećan čak četiri puta. Snažan je i trend rasta rezanih duhana. U Hrvatskoj je, primjerice, u četiri godine udio pušača rezanih duhana povećan pet puta te danas iznosi oko 10 posto, a u BiH je povećan u tri godine trideset puta i iznosi oko 11 posto sa snažnim trendom rasta.

Unatoč nepovoljnim gospodarskim prilikama, TDR je u 2012. godini zadržao lidersku poziciju na tržištima Hrvatske te Bosne i Hercegovine s prosječnih 68, odnosno 32 posto tržišnog udjela.

Na ostalim regionalnim tržištima i nadalje ima stabilne tržišne pozicije. Ostvareno je to zahvaljujući snazi i prepoznatljivosti TDR-ovih brendova, ponajprije Ronhilla koji je i u 2012. godini zadržao poziciju jednog od vodećih regionalnih brendova.

U prigodi obilježavanja 140. obljetnice postojanja TDR-a lansirano je jubilarno izdanje Ronhilla, osvježena je Walter Wolf linija proizvoda, drugog po snazi TDR-ova brenda. Krajem godine, lansiran je i redizajn cijele linije MC-a koji je pozicioniran kao izazivač u regionalnom value for money segmentu.

Na iranskom pak tržištu TDR ostvaruje kontinuirani rast prodaje, a u 2013. godini očekuje se otvorenje nove tvornice. Tijekom 2012. godine TDR je započeo izvoz Ronhilla i Yorka na bugarsko tržište.

U 2012. godini ukupna TDR-ova prodaja iznosila je 11,56 milijardi cigareta, pri čemu je 63 posto ostvareno u izvozu. U usporedbi s prošlogodišnjom prodaja cigareta u 2012. manja je za 3,8 posto.

Ukupni prihod TDR-a iznosio je 1,74 milijardi kuna, a poslovni prihodi 1,64 milijardi kuna i za 4,2 posto manji su od prošlogodišnjih. Operativna dobit u 2012. godini iznosila je 262 milijuna kuna.

Izlazak Hrvatske iz CEFTA-e donosi veće carine na tržištima regije što će povećati godišnje troškove za više od 10 milijuna eura. TDR, kao socijalno odgovorna tvrtka, traži rješenja kako bi prvenstveno zadržao radna mjesta u Hrvatskoj.

Hrvatski duhani završili su poslovnu 2012. godinu s pozitivnim rezultatom. Proizvodna godina bila je iznimno teška jer je suša negativno utjecala na prinose i kvalitetu duhana.

Istragrafika, i nadalje vodeći hrvatski proizvođač komercijalne kartonske ambalaže, ostvarila je prihode od prodaje u 2012. u iznosu od 120 milijuna kuna, uz rast izvoza od 16 posto.

Stagnacija industrijske proizvodnje u Hrvatskoj, promjene načina pakiranja gotovih proizvoda, rast cijena kartona, pritisak kupaca na prodajne cijene izazovi su u ovoj djelatnosti. Održivost poslovanja Istragrafike ključni je izazov u sljedećih nekoliko godina.

Tijekom 2012. iNovine su prenijele svoje znanje i iskustvo (know how) na tržište Bosne i Hercegovine. Od druge polovice srpnja 2012. godine, najveći maloprodajni lanac kioska i jedan od najvećih distributera novina, duhanskih proizvoda i mobilnih nadopuna u BIH, Opresa, posluje naime pod brendom iNovine.

U novi vizualni identitet i modernizaciju poslovanja u BiH uloženo je dva milijuna eura, završen je proces informatizacije kompletne prodajne mreže, a očekuju se i dodatna ulaganja u uvođenje novih usluga i edukaciju zaposlenika.

Govoreći o poslovanju turističke poslovne jedinice, mr. Vlahović je istaknuo da je turistički dio Grupe ostvario 3,04 milijuna noćenja, što je za pet posto više nego u 2011. godini.

Unatoč vrlo blagom oporavku gospodarstava glavnih emitivnih tržišta, ostvaren je rast cijena noćenja od sedam posto. Rezultat je to i nove, prepoznatljive ponude u višem cjenovnom segmentu, prilagođene novim turističkim trendovima.

Hoteli Monte Mulini i Lone, proizvodi pozicionirani u segment pet zvjezdica, pridonijeli su naime prepoznatljivosti destinacije i vrhunskoj ponudi. Uz to, rast udjela direktnih kanala prodaje pozitivno je utjecao na rast prosječnih cijena.

U 2012. godini u Maistri se intenzivno radilo na unapređenju operativnog poslovanja. Nova organizacija tvrtke s podjelom na luksuzni segment, hotele i naselja te kampove omogućava učinkovitije upravljanje marketinško-prodajnim aktivnostima, standardima u operacijama te, posljedično tomu, i troškovima.

U 2012. godini turistički dio Adrisa ostvario je poslovni prihod u iznosu od 688 milijuna kuna, što je za 14,9 posto više od prošlogodišnjeg. Operativna dobit iznosila je 94 milijuna kuna, što je dvostruko više od prošlogodišnje dobiti.

Cromaris i nadalje ostvaruje snažne stope rasta prodaje, kazao je Vlahović. Primjerice, u razdoblju od 2008. do 2012. godine, prosječna godišnja stopa rasta prodaje iznosila je 25 posto.

Za tako snažan rast, bio je nužan organizacijski i tehnološki preustroj tvrtke s naglaskom na marketinško-prodajnim aktivnostima. Da bi se iznio ovako snažan rast i razvoj, u 2012. godini obavljena je još jedna dokapitalizacija u iznosu od 145 milijuna kuna.

U 2012. godini kupljen je i preuređen proizvodno-logistički centar u luci Gaženica u Zadru. Instalirana je oprema za proizvodnju ribljih prerađevina. Na taj način omogućen je snažniji ulazak u segmente veće dodane vrijednosti čime se povećava prepoznatljivost brenda Cromaris među potrošačima.

U 2012. godini obavljene su sve pripreme za otvaranje kompanije u Italiji, najvećem europskom tržištu orade i brancina. U 2012. godini Cromaris je pozitivno poslovao.

Na kraju, Vlahović je istaknuo da je Adris danas “proizvodna, izvozno orijentirana i socijalno odgovorna tvrtka sa snažnim investicijskim potencijalom. Organizacijski je i financijski spremna za nove poslove!”

Odlukom Skupštine iz neraspoređene zadržane dobiti Društva izdvojit će se iznos od 114,8 milijuna kuna za isplatu dividende, što iznosi 7 kuna po dionici. Dividenda će biti isplaćena dana 26. srpnja 2013. godine, na račune imatelja dionica prema stanju i izvodu Središnjeg klirinškog depozitarnog društva d.d. na dan 28. lipnja 2013. godine. Ukupna neto dobit Adris grupe d.d. za 2012. godinu, u iznosu od 448.326.562,16 kuna, raspoređuje se u statutarne rezerve Društva.

Na kraju, Skupština je dala razrješnice članovima Uprave i Nadzornog odbora.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here