Vlada: Suglasnost za izlazak iz CEFTA-e

50

Vlada je danas dala suglasnost za povlačenje Hrvatske iz Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), budući da on predviđa povlačenje u slučaju da bilo koja od stranaka postane članicom Europske unije.

Hrvatska će, objasnila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, danom ulaska u Europsku uniju primjenjivati zajedničku trgovinsku politiku EU.

Članstvom u EU Hrvatska, istaknula je, preuzima i odredbe ugovora o slobodnoj trgovini koje Europska unija ima sklopljene s pojedinim zemljama ili grupama zemalja.

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila i Uredbu o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin, kojom trošarinu na plinsko ulje povisuje s 2.354 kune za 1000 litara, na 2.450,45 kuna.

Povećanje trošarine ministar financija Slavko Linić obrazložio je obvezama Republike Hrvatske vezanim uz prilagodbu EU propisima, odnosno usklađivanje s minimalnim trošarinama koja je već postignuta kod benzina, a sada i za dizele.

Izmjenom uredbe, trošarina na plinsko ulje povećala bi se za 9,65 lipa po litri.

Po trenutnim procjenama, cijene benzina i dizela od idućeg bi utorka trebale pasti, tako da potrošači povećanje trošarina na dizele najvjerojatnije neće ni osjetiti, kazao je Linić dodajući kako je stoga i predviđeno da uredba s višim trošarinama na dizele stupi na snagu u utorak, 25. lipnja.

Ministar Linić izvijestio je i da je po okončanju žalbenih postupaka, završen odabir savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja te je izabrana zajednica ponuditelja okupljena oko KPMG-a.

Najavio je pritom kako će Vlada uskoro na dnevnom redu imati odluke o otvaranju postupka prodaje dionica Croatia osiguranja.

Vlada je današnjom odlukom ovlastila Ministarstvo financija da se odrekne prava pretvaranja tražbine, stečene preuzimanjem duga, u vlasnički udjel Brodograđevne industrije 3. maj u iznosu od 515,9 milijuna kuna te svih prava koja proizlaze iz te tražbine, radi razrješenja međusobnih odnosa Brodograđevne industrije 3. maj prema državi. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here