Atlantic Grupa ostvarila 8 puta veću dobit nego lani

59

Atlantic Grupa ostvarila je u prvoj polovici ove godine neto dobit od 116,6 milijuna kuna, što je oko 8 puta više nego u istom lanjskom razdoblju, pokazuju danas objavljeni konsolidirani, nerevidirani podaci te tvrtke.

Ukupni prihodi u tome su razdoblju dosegnuli 2,48 milijardi kuna, što je za 3,9 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. Istodobno su ukupni rashodi smanjeni za 0,9 posto, na 2,335 milijardi kuna.

Atlantic Grupa je u prvom polugodištu ostvarila prihod od prodaje u iznosu od 2,42 milijardi kuna, što u odnosu na isto razdoblje prošle godine predstavlja rast od 3,3 posto.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) porasla je na 219,1 milijun kuna, za 5,2 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je neto dobit nakon manjinskih interesa iznosila 114,5 milijuna kuna, zahvaljujući značajno sniženim troškovima kamata nakon uspješnog refinanciranja kreditnih obaveza, navodi se u priopćenju iz Atlantica.

Ukupnom rastu prihoda od prodaje Atlantic Grupe najviše su pridonijela strateška poslovna područja Sportska i aktivna prehrana, s rastom od 16,9 posto, pri čemu je najznačajniji rast ostvaren na tržištima Njemačke i Švicarske, te Zdravlje i njega, s rastom od 3,6 posto.

“Atlantic Grupa je u prvoj polovici godine ostvarila rast prihoda od prodaje, unatoč izazovnoj gospodarskoj situaciji u regiji i šire. Iznimno smo zadovoljni kontinuiranim organskim rastom poslovanja, a osobito rastom prihoda od prodaje na tržištima Rusije, ZND-a te ključnim europskim tržištima, što potvrđuje uspješno jačanje pozicije brendova Atlantic Grupe na međunarodnim tržištima”, navodi potpredsjednik Atlantic Grupe za financije Zoran Stanković u priopćenju.

Promatrano po tržištima, najveći rast ostvaren je u Rusiji i ZND-u, 26,8 posto, čime to tržište grupe sada ostvaruje 5,6 posto ukupnih prihoda od prodaje. Drugi najveći rast ostvaren je u Sloveniji, 6,9 posto.

U drugom tromjesečju ove godine Atlantic grupa ostvarila je neto dobit od 86,4 milijuna kuna, gotovo pet puta više nego u istom lanjskom razdoblju. Pritom su ukupni prihodi uvećani 4,57 posto, na 1,366 milijardi kuna, dok su rashodi smanjeni 1,43 posto, na 1,263 milijardi kuna, pokazuje financijsko izvješće Atlantic Grupe. (Lider / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here