Cijene hrane blizu povijesnih maksimuma

20

Globalne cijene hrane bile su u padu tri uzastopna kvartala, da bi u lipnju i svibnju porasle, približivši se povijesnim maksimumima, navodi se u izvješću Svjetske banke (SB).

Neke zemlje s visokom stopom siromaštva i slabim mrežama zaštite, na tu kroničnu nestabilnost odgovaraju povećanjem subvencija na hranu, ali to je često kontraproduktivno, pokazuje izvješće SB o kvartalnim cijenama hrane.

“Loše osmišljeni programi subvencioniranja hrane, s nedovoljnom transparentnošću i odgovornošću u implementaciji, nisu od koristi siromašnima. Ti programi mogu biti veoma skupi i podložni korupciji i na njih se troše ionako mala fiskalna sredstva”, ocijenio je potpredsjednik SB zadužen za smanjenje siromaštva i ekonomsko upravljanje, Jaime Saverda.

“Reforma takvih programa je prioritet da bi subvencije odlazile tamo gdje su najpotrebnije”, dodao je.

Trenutne cijene pšenice oslikavaju očekivanja da će se svjetska proizvodnja ove godine oporaviti u odnosu na prošlogodišnji pad.

Cijene riže u skromnom su padu zbog niza faktora, navodi SB. Na njih je utjecala dobra žetva na Tajlandu i u Vijetnamu, koja je nadoknadila utjecaj povećane potražnje i pada zaliha u Indiji, Pakistanu, SAD i Južnoj Americi.

Neizvjesnost na međunarodnom tržištu i dalje postoji. Nedavni nepovoljni vremenski uvjeti u sjevernoj i centralnoj Europi, Rusiji i Kini mogli bi utjecati na očekivani oporavak proizvodnje pšenice.

Neizvjesna situacija u Egiptu također može utjecati na međunarodno tržište, budući da je ta zemlja najveći uvoznik pšenice u svijetu.

Iako su cijene u periodu od veljače do lipnja porasle, to je mahom bilo zbog kombinacije faktora, uključujući loše vremenske uvjete, pad zaliha, devizna kolebanja i politiku javnih nabavki, zaključuje SB. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here