Fuele od Srbije traži ustupke za hrvatske cigarete

29

Kako doznaje beogradski Blic, za današnjeg posjeta Beogradu, povjerenik za proširenje EU Štefan Fuele od srpskog će premijera Ivice Dačića i prvog potpredsjednika vlade Aleksandra Vučića zatražiti da Srbija, iako je Hrvatska ušla u EU, omogući prodaju hrvatskih cigareta u Srbiji prema povoljnijim uvjetima kakvi su na snazi bili do 1. srpnja, kada je Hrvatska bila članica CEFTA sporazuma.

“Štefan Fuele će od službenog Beograda zatražiti da odobri kvotu za uvoz cigareta iz Europske unije u količini od 1625 tona godišnje prema carinskim stopama koje su više nego tri puta niže od regularne carine pri uvozu iz EU. Ova količina čini prosječnu prodaju hrvatskih cigareta u Srbiji u posljednje tri godine. To će se ozakoniti kroz potpisivanje protokola koji bi postao sastavni dio Prijelaznog trgovinskog sporazuma između EU i Srbije”, pojasnio je izvor Blica.

Ovakav zahtjev je posljedica neuspjelih pregovora EU i Srbije o mogućnostima povoljnijeg izvoza rovinjskog TDR-a na tržište Srbije nakon ulaska Hrvatske u EU. Srpski pregovarači, pod pritiskom domaće duhanske industrije, nisu pristali odobriti posebnu kvotu za uvoz cigareta u Srbiju. (Blic.rs)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here