Ja TRGOVAC magazin – srpanj/kolovoz 2013.

30

Eto preživjeli smo prvi mjesec u EU koji je protekao bez značajnijih promjena i tektonskih poremećaja. No, to se svakako ne bi moglo reći za onih nekoliko tjedana uoči ulaska Hrvatske u Uniju koji će umnogome determinirati razvoj ovog sektora u budućnosti. Dakako, riječ je o dugo očekivanoj akviziciji Mercatora od strane Agrokora.
Predugo je trajala ta priča i evo konačno joj je došao kraj; nadamo se sretan za obje uključene strane.
Na velikom i otvorenom tržištu okrupnjavanje je definitivno jedan od načina za stvaranje čvrstih pozicija pa želimo vjerovati kako je ovom akvizicijom i ulaskom Hrvatske u EU otkočen zamašnjak ulaganja koje ovaj sektor gospodarstva treba. Prema najavama stručnjaka, plodno je tlo da krene sjetva pa će biti više nego zanimljivo pratiti razvoj situacije do kraja ove godine a i dalje.
Pozitivne informacije objavljene u zadnjih nekoliko tjedana svakako govore tome u prilog. Tako je potrošnja u svibnju neočekivano porasla, a nakon dugo vremena zabilježen je i strelovit rast indeksa povjerenja potrošača.
Prostora za rast i razvoj definitivno ima, o čemu na žalost svjedoči i trenutno stanje tržišta svježeg voća i povrća o kojem pišemo u ovom broju. Naime, prema podacima Hrvatske voćarske zajednice, prije rata smo tako izvozili voća u vrijednosti od 250 milijuna dolara, a sada uvozimo 170 milijuna, dok potražnju domaćeg tržišta nadmašujemo jedino u proizvodnji mandarina. Sve ostalo uvozimo i to, zamislite, najviše iz Nizozemske!
Iznenađujuće je pak koliko domaćih proizvođača tjestenine imamo i to u izrazito konkurentnoj branši, kako cjenovno, tako i po prisutnosti jakih međunarodnih brendova. Tržište tjestenine ima veliku perspektivu te je za očekivati kako će ova međunarodno omiljena namirnica i dalje bilježiti uzlazni trend s porastom svijesti o hranjivim vrijednostima tog proizvoda koji je, ne tako davno, bio nepravedno stigmatiziran krivcem za debljanje. Ovo ljeto, barem u mom jelovniku, tjestenina će uživati posebnu pažnju.
A pažnju nam svakodnevno nastoje zaokupiti i brojni brendovi koji se po tom pitanju natječu sa sve snažnijom konkurencijom, a kako uspjeti u toj trci doznajemo od Julie Cottineau, međunarodne stručnjakinje za brendiranje, svojevremeno potpredsjednice odjela za brendiranje kompanije Virgin USA, famoznog Sir Richarda Bransona.
Malog udjela, ali zbog toga ne i manje bitnim, prvi puta donosimo pregled tržišta trgovine na malo na benzinskim postajama. Veliki trgovci već neko vrijeme ulaze u područje naftaša koji su barem prema međunarodnim trendovima odlučili uzvratiti istom mjerom pa se tako na zapadu u ponudi benzinskih postaja već može naći ponuda koja ide od svježeg mesa, gotove hrane pa do voća i povrća.
U ovom izdanju zaključujemo seriju priloga o medijima i to onim trenutno najpopularnijim – internetom, koji na žalost ne uživa jednaku popularnost u očima oglašivača pa tako u Hrvatskoj za prosjekom Europe zaostajemo više od 18% te smo jedva na četvrtini prosječnih ulaganja u ovom bitnom medijsko-komunikacijskom kanalu. Valjda će investicije krenuti i u tom području jer i ta priča o internetu kao mediju budućnosti, poput one s početka, konačno treba biti konkretizirana i pretočena u sadašnjost.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here