Konferencija “Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini”

54

U organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i Europske poduzetničke mreže (EEN) danas je u Vijećnici HGK u Zagrebu održana konferencija “Zastupanje interesa hrvatskog gospodarstva na europskoj razini”.

“Ovo je prva konferencija koju HGK organizira u statusu Hrvatske kao punopravne članice Europske unije, a namjera nam je bila privući još veću pažnju članica jer je to pravi način komuniciranja s tržištem Europe, te sagledavanje putova na koji se način moramo mijenjati”, istaknula je Vesna Trnokop Tanta, potpredsjednica HGK za gospodarstvo, europske integracije i pitanja EU.

Cilj je konferencije bio upoznati hrvatske gospodarstvenike i sve ostale sudionike donošenja odluka ključnih za gospodarstvo s praksom lobiranja na EU razini kroz europska strukovna udruženja. Gost je konferencije bila Marija Laptev, ugledna lobistica i izvršna direktorica Europskog centra za odnose s javnošću ECPA.

Ulazak Hrvatske u EU znači preuzimanje obveza europske pravne stečevine, ali i korištenje mogućnosti koje se pružaju otvaranjem vrata tržišta EU, rekla je Trnokop Tanta, dodavši kako se 75 posto europskog zakonodavstva odnosi na gospodarstvo te je stoga potrebno biti prisutan kroz poslovna udruženja.

Pri HGK djeluje 55 strukovnih udruženja i 35 zajednica, što omogućuje ujedinjavanje i jasnu artikulaciju stvarnih potreba realnog sektora. Strukovna udruženja i zajednice HGK od 2002. godine intenzivno se učlanjuju u odgovarajuće asocijacije na europskoj razini.

Do danas su udruženja i zajednice HGK članice 36 EU udruženja, dok je Komora članica u četiri EU mreže, istaknula je Trnokop Tanta te pozvala članice da sudjeluju u radu komorskih udruženja.

Pomoćnica ministra gospodarstva, Sabina Škrtić, istaknula je kako je Hrvatska nakon 12 godina pregovaranja ostvarila važan cilj, učenja i prilagodbe. Sustavi su temeljeni na osnovama i pravilima, stoga je važno raditi na razvoju strategije održivog razvoja, strategiji industrijskog razvoja te osobito poticanja investicija.

Važno je i osigurati i određene alate kao bi se strategije dogodile, a ciljevi ostvarili, rekla je Škrtić dodavši kako razvoj industrije u Hrvatskoj treba temeljiti na suvremenim tehnologijama, intelektualnom kapitalu koji generira znanja radi stvaranja dodane vrijednosti.

Stvaranjem institucionalnog okvira može se najviše pridonijeti hrvatskim interesima. U proceduri je stoga donošenje zakona o strateškim investicijama čiji je cilj premostiti razdoblje dok se ne provedu druge strukturalne promjene, osigura pokretanje investicijskog zamašnjaka te podizanja ukupne gospodarske aktivnosti, istaknula je Škrtić.

Izvršna direktorica ECPA-e Maria Laptev, govoreći o lobiranju u EU te ulozi europskih udruženja, poručila je kako je važno učiniti sve da se glas gospodarstva čuje na pravom mjestu, u pravo vrijeme i s pravim ljudima.

HGK je tako bila prva institucija koja se željela pridružiti Europskom centru za odnose s javnošću. Osobito je važno biti prisutan u europskim institucijama, obratiti se onima koje poznajete te uvijek raditi na svojoj zadaći.

Važno je prije toga međusobno razgovarati u udruženjima te razmotriti najbolje pristupe, koristiti koalicije te članstvo u EU udruženjima, savjetovala je Laptev dodavši kako je važno pogoditi pravo vrijeme te prioritete na europskoj razini. Potrebno je pratiti i što radi Europska komisija, Parlament, a u tome može pomoći i Komora.

Ljudi u Bruxellesu trebaju stručno znanje koje se donosi s terena, a vjerodostojnost je tolika koliko ste prisutni u Bruxellesu. Odluke se inače ne donose samo u tom gradu već i u glavnim gradovima članica EU, no ipak se najveći dio poslova obavlja u Bruxellesu, kazala je Laptev.

Direktor odjela za europske poslove Europskog udruženja gospodarskih komora Eurochambres Ben Butters istaknuo je kako je Eurochambres udruženje gospodarskih komora, koje zastupa interese cijeloga gospodarstva, a HGK je njihova aktivna članica.

Aspekti djelovanja Eurochambresa su na stvaranju općih uvjeta za pokretanje poslovanja, uklanjanje barijera članicama za pristup tržištu te pristup resursima odnosno financijama, istaknuo je Butters navodeći primjere kašnjenja u plaćanju javnih uprava tvrtkama u Italiji te pritom podsjetivši kako je u ožujku usvojena obveza o plaćanjima u roku od 30 dana.

Također je napomenuo i novu obvezu za tvrtke, osim financijskih izvješća, prijavljivanje i utjecaja na učinak u društvu. Eurochambres su oči i uši gospodarstva na europskoj razini, kazao je Butters dodajući kako se u vezi kašnjenja u plaćanju treba obratiti Komori koja će o tome obavijestiti Eurochambres.

Ralph Kamphöner, direktor za međunarodnu trgovinu i veleprodaju Europskog udruženja trgovine EuroCommerce, istaknuo je kako je to krovno udruženje svih komora u području trgovine.

Bavimo se svim pitanjima važnim za članice na razini zakonodavstva EU te predstavljamo trgovinu u 31 europskoj zemlji, kazao je Kamphöner dodavši kako je važno da se u odborima čuje glas članica.

Utjecajem i glasovanjem članica EU može se promijeniti i politika u Bruxellesu. Primjer je u vezi toga bio uvoz cipela iz Kine, o čemu je presudan bio glas četiriju manjih članica EU. Također je važna uloga trgovinskih udruženja koja mogu utjecati na kreiranje politike, kazao je Kamphöner.

Generalni direktor Europskog krovnog udruženja za strojogradnju, metaloprerađivačku i elektroindustriju Orgalime Adrian Harris, istaknuo je kako Udruženje utječe na odluke u vezi zabrana primjene određenih sredstava ili kemikalija. Također pružaju i informacije koje izravno mogu pomoći tvrtkama. Europski su stručnjaci zaključili kako je potrebno biti ustrajan, iskoristiti mogućnosti komora, upotrijebiti koalicije te lobirati.

O učinkovitosti strukovnih udruženja, te iskustvima članica HGK govorili su direktori i stručnjaci iz tvrtki Ina, Cromaris, Petrokemija, Saponia i Ventilator.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here