Nijemci daju milijardu kuna za šećeranu Viro

21

Marinko Zadro, najveći pojedinačni dioničar šećerane Viro kupcu iz Njemačke prodaje vlasnički udio u svojem šećernom biznisu, potvrđeno je Jutarnjem listu iz tri izvora bliska kompaniji i obitelji Zadro

Željko Zadro, predsjednik Uprave Vira i sin najvećeg pojedinačnog dioničara šećerane Viro, u petak je bio u Njemačkoj na poslovnim pregovorima s potencijalnim kupcem, strateškim partnerom koji dubinski snima polovanje kompanije, no još uvijek nije odlučeno hoće li novi strani vlasnik hrvatske šećerane prvo kupiti 25 posto dionica, a potom predati javnu ponudu za preuzimanje ostatka budući da dionice kompanije kotiraju na Zagrebačkoj burzi ili će sa strateškim partnerom dogovoriti prodaju cijele kompanije odjednom, na što bi trebali pristati i ostali dioničari Vira među kojima su i hrvatski mirovinski fondovi, piše Jutarnji list.

Na takav potez Marinko Zadro se, prema izvorima bliskim njemu, odlučio nakon što je zaključio da po ulasku Hrvatske u Europsku uniju virovitička šećerana neće moći dugoročno uspješno poslovati bez strateškog partnera.

Šećerni biznis u Virovitici u posljednje tri godine vlasnicima donosi više od milijardu kuna prihoda godišnje. Od 2010., kada su prihodi od prodaje šećera iznosili 1,1 milijardu kuna, lani je kompanija imala 1,48 milijardi kuna prihoda.

U prošloj godini Viro je ostvario 130,1 milijun kuna dobiti, dok zbrojena dobit za zadnje tri godine iznosi 283 milijuna kuna. (Jutarnji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here