Podravka ulaže u podizanje efikasnosti energetske učinkovitosti

24

Podravka će, zahvaljujući odobrenom zajmu od strane EBRD-a u iznosu od 9,9 milijuna eura, provesti ulaganje u poboljšanje vlastite energetske učinkovitosti, priopćeno je iz te prehrambene tvrtke.

Zajmom će se financirati ulaganje u poboljšanja na raznim tvornicama i zgradi sjedišta. Očekuje se da će se ovim poboljšanjima energetske učinkovitosti na godišnjoj razini uštedjeti 5.614 m3 plina, 7,309 MWh struje, 45.000 m3 vode i 14.918 t CO2. Navedeni potencijal utvrdili su neovisni konzultanti, u suradnji s Podravkinim stručnjacima, koji su procjenjivali energiju, izvore i zgrade.

Iz tvrtke navode kako ulaganja u energetsku učinkovitost sačinjavaju integralni dio Podravkinih širih nastojanja da se ojača konkurentnost kompanije na međunarodnom tržištu. Petogodišnji strateški plan kompanije usmjeren je ka jačanju Podravkinog položaja na tržištu, osobito u smislu ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

“Sigurni smo da će planirane investicije znatno povećati konkurentnost Podravke te će odteretiti i okoliš poboljšanjem proizvodnih standarda i metoda kompanije. Ovo su ulaganja u budućnost koja će se vratiti i u ekonomskom i u okolišnom smislu”, izjavila je Vedrana Jelušić-Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku.

Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke, istaknuo je kako će se sredstva iz ovog zajma uložiti u područje energetske učinkovitosti kako bi se kroz optimalniju potrošnju energenata smanjio utjecaj na okoliš i pri tome podigla dosadašnja razina efikasnosti poslovanja na razinu konkurenata.

“Nakon detaljno provedenih analiza cjelokupnog poslovanja, utvrđeni su potencijali unapređenja poslovnih procesa i u samom području energetske učinkovitosti te ćemo sve učiniti kako bi trošak energije po jedinici proizvoda sveli na najmanju moguću mjeru”, rekao je Mršić.

EBRD je do sada odobrio oko 150 projekata u Hrvatskoj, ukupne vrijednosti 2,75 milijardi eura. Investicije su podijeljene na sektore industrije, trgovine i poljoprivrednog poslovanja, energetskog i financijskog sektora te sektora infrastrukture. Samo ove godine EBRD planira uložiti oko 230 milijuna eura u zemlju, fokusirajući se na korporacije, općinske uprave i prekogranične inicijative, kaže se u priopćenju.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here