Pregovori o transatlantskoj slobodnoj trgovini unatoč napetostima

23

Prošle je godine trgovina robom između EU i SAD-a iznosila otprilike 500 milijardi eura, uz oko 280 milijardi vrijednih usluga i ulaganja vrijedna bilijune.

Pregovori o uspostavi najveće svjetske zone slobodne trgovine, između Europske unije i SAD-a, počet će unatoč napetostima zbog špijunskih afera i pokušaja zaštite nekih industrija, javlja BBC.

Ako se dogovor postigne, zona slobodne trgovine uključivala bi 820 milijuna ljudi.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u četvrtak je izjavila da su ti pregovori “glavni prioritet”. Razgovori koji će se održati u Washingtonu trebali bi ukloniti prepreke trgovini i ulaganju između EU i SAD-a.

Carina na robe i usluge je niska, ali postoje druge prepreke poput regulatornih i sigurnosnih standarda, inspekcijskih procedura i preferiranja domaćih tvrtki. Kad bi se one uklonile, to bi značajno smanjilo troškove kompanija prilikom trgovanja.

“Ovi pregovori neće uvijek biti lagani, ali siguran sam da će biti vrijedni toga”, rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso, na sastanku skupine G8 u lipnju.

Prošle je godine trgovina robom između EU i SAD-a iznosila otprilike 500 milijardi eura, uz oko 280 milijardi vrijednih usluga i ulaganja vrijedna bilijune. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here