Rast prihoda Adris grupe

41

U prvih šest mjeseci ove godine ukupni prihodi Adris grupe iznosili su 1,37 milijardi kuna, što je za 4,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, priopćeno je iz tvrtke.

Prihodi od prodaje roba i usluga iznose 1,18 milijardi kuna i, u usporedbi s prošlogodišnjim razdobljem, manji su za 3,8 posto. Dobit prije poreza, kamata i amortizacije iznosi 214 milijuna kuna i 7,7 posto je niža od prošlogodišnje. Operativna dobit Grupe iznosi 24 milijuna kuna, a dobit prije poreza 108 milijuna kuna.

U pojašnjenju poslovnih rezultata iz Adris grupe navode kako je u 2012. godini u duhanskom dijelu Grupe došlo do promjene amortizacijskih stopa, sukladno aktualnoj procjeni ekonomskog vijeka trajanja imovine, što je rezultiralo povećanjem amortizacije u 2013. godini.

Tako je u usporedbi s istim  prošlogodišnjim razdobljem TDR ostvario 12,9 posto manju prodaju, uz prosječan pad potrošnje na regionalnim tržištima od desetak posto.

I nadalje je prisutan snažan pomak potražnje prema nižim cjenovnim segmentima te snažan trend rasta rezanih duhana. Ulaskom pak Hrvatske u EU uvedene su znatno veće carine na izvoz cigareta na tržišta zemalja CEFTA-e, što će, na godišnjoj razini, rezultirati povećanjem troškova poslovanja za desetak milijuna eura, navode iz Adris grupe.

U turističkom dijelu poslovanja ostvareno je tri posto manje noćenja nego u prvom polugodištu 2012., uz povećanje ostvarene prosječne cijene od šest posto.

Trenutni booking potvrđuje zadržavanje broja noćenja na prošlogodišnjoj razini. U prvom dijelu godine završen je niz investicija koje poboljšavaju kvalitetu i repozicioniraju proizvode u viši cjenovni segment: druga faza investicije u turističko naselje Amarin, zaokruženje sadržaja i infrastrukture zone Monte Mulini,  izgradnja wellness centra hotela Eden te ulaganja u kampove Polari i Valkanela. Investicije su vrijedne više od 240 milijuna kuna.

“Unatoč strukturnim problemima hrvatskog turizma, turistički dio Grupe i u ovom razdoblju ostvaruje rezultate koji opravdavaju dosadašnje investicije i buduća ulaganja”, ističu iz Adrisa.

Cromaris je u prvom polugodištu 2013. ostvario 40 posto veću prodaju nego u prvih šest mjeseci prošle godine. Izvoz je porastao 70 posto, od čega najviše na talijanskom tržištu, ujedno i najvećem takvom tržištu u Europi.

Početkom godine osnovana je tvrtka u Italiji. To je bilo nužno kako bi se osnažile marketinško-prodajne aktivnosti i uspostavio izravan odnos s maloprodajom. Na izvoznim tržištima Cromaris plasira dvije trećine ukupne prodaje s trendom daljnjeg rasta.

Gledajući pak u cjelini, Adris grupa polovicu prihoda od prodaje roba i usluga ostvaruje u izvozu, od čega gotovo 60 posto na vrlo zahtjevnom tržištu Europske unije, zaključuje se u priopćenju.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here