U Crnoj Gori cigarete skuplje sedam do 13 centi

28

Nakon što je Vlada Crne Gore usvojila prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama, procijenjeno je da će cigarete u maloprodaji, u zavisnosti od brenda, poskupjeti između sedam i 13 centi, potvrđeno je dnevnom listu Dan iz tamošnjeg Ministarstva financija.

“Pri procjeni maloprodajne cijene i fiskalnih obveza (trošarine i PDV) za 2013. polazimo od pretpostavljene prodajne cijene za 2013., predložene visine trošarina i važeće stope PDV-a”, naveli su iz ministarstva.

Vlada je prvobitno planirala poskupljenje cigareta početkom godine.

“U cilju postepenog približavanja obvezujućem minimalnom iznosu trošarine u EU, predlaže se povećanje specifične akcize na cigarete s 15 eura za 1000 komada (0,30 eura po kutiji) na 17,50 eura (0,35 eura po kutiji) i smanjenje proporcionalne stope s postojećih 36 na 35 posto od maloprodajne cijene”, navodi se u izmjenama.

Takva fiskalna struktura specifične i proporcionalne trošarine, navode, predložena je kako bi se osigurala stabilnost tržišta, smanjio prostor za nelegalnu trgovinu cigareta i time osigurali stabilni prihodi.

Predviđeno je da se od 1. siječnja 2015. s liste trošarinskih proizvoda ukloni kava, što je, tvrde u Vladi, na liniji poštovanja principa iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Prijedlogom zakona omogućava se povrat trošarine na gorivo za obavljanje poljoprivredne djelatnosti.

Iz Vlade Crne Gore ističu i da se tim zakonom unapređuje kaznena politika i stvaraju uvjeti za bolju poreznu disciplinu. (www.cdm.me)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here