Brendovi našeg djetinjstva – Paloma: 140 godina tradicije

46

Prepoznatljive golubice, zaštitini znak današnje tvornice Paloma, svoje korijene vuku iz davne 1873. godine kada je u malom mjestu Sladki Vrh pokrenuta proizvodnja celuloze i ljepenke

Mjestašce Sladki Vrh koje se nalazi na granici Slovenije i Austrije, zbog bogate drvene mase u svojoj okolici i rijeke Mure koja je tada pokretala turbine za proizvodnju, bilo je plodno tlo da davne 1873. godine talijanski grof Adinolfo Leopold Lucchesi Palli tamo sagradi tvornicu za proizvodnju celuloze i ljepenke.

U narednim desetljećima tvornica je promijenila nekoliko vlasnika da bi 1921. započela s proizvodnjom papira te osuvremenjivanjem proizvodnje. Posebno značajna godina u povijesti poduzeća je 1947. kada se pojavio plan o likvidaciji tvornice na što radnici nisu pristali.

Iste godine se odustalo od proizvodnje ljepenke te je fokus stavljen na papir. Tijekom 1950-ih provedena je konsolidacija poduzeća te je 1961. postavljen novi stroj za proizvodnju papira za zamatanje i higijenskih papira.

RAĐANJE BRENDA
Usporedno se razvijao i zaštitni znak poduzeća, a robna marka Paloma se na proizvodima prvi puta pojavila 1967. godine kada su iz nove proizvodne linije na jugoslavensko tržište plasirane prve rolice toaletnog papira Paloma.

Iste godine je u tadašnjoj Sladkogorskoj tovarni papirja montiran i stroj za proizvodnju papirnatih rupčića i godinu dana kasnije još tri stroja za proizvodnju toaletnih paketića.

Tvornica papira je već tada raspolagala s četiri stroja za izradu glatkog omotnog papira, te papira za tuljke i ambalažu, sirovoga krovnog kartona, omotnih i higijenskih papira, te tissue papira.

S montažom petog papirnog stroja godine 1973. postavljeni su temelji za daljnji razvoj izrade toaletnih rolica te proizvodnju novih proizvoda kao što su damski ulošci, dječje pelene, višenamjenski brisači, salvete i rupčići.

Prvi paketi rupčića bili su pakirani u celofan i otvarali su se pomoću niti, slično kao pakiranje cigareta. U prošlosti su potrošači često koristili i jeftiniju varijantu pakiranja po 100 komada rupčića pa je tako u promocijske svrhe te zbog praktičnosti uporabe, Paloma svojim potrošačima redovito poklanjala etui za rupčiće.

U tom razdoblju, kada je godišnja potrošnja higijenskih papira u Jugoslaviji po stanovniku bila siromašnih 1,25 kg, Paloma je proizvodila više od 21.000 tona higijenskih proizvoda i izvozila te proizvode u više od 20 država svijeta, od Europe, Sovjetskog saveza, bliskog istoka pa sve do Afrike.

U DANAŠNJE VRIJEME…
Posebnu pažnju je Paloma uvijek posvećivala potrošačima u regiji bivše Jugoslavije te ih je s inovativnim proizvodima, reklamnim kampanjama i unapređenjem prodaje učila korištenju i prednostima papirnih proizvoda, što je vodilo sve većoj potrošnji po stanovniku.

Danas, na primjer, potrošači u Hrvatskoj na godinu upotrijebe prosječno oko 11 kg higijenskih papira, što je i dalje za 4 kg manje nego što je prosjek u Europi. Najprodavaniji proizvod ostaje toaletni papir, slijede kuhinjski brisači, papirnati rupčići i salvete.

U kategoriji higijenskih papira u najvećoj se mjeri upotrebljava troslojni toaletni papir, a Paloma je toaletni papir u toj kvaliteti na tržište plasirala već u ranim osamdesetim godinama. Tih godina je tržišni udio Palome bio oko 77%, a prvi sljedbenik je bio lokalni proizvođač s udjelom na tržištu od 15%.

Danas Paloma zauzima četvrtinu slovenskog tržišta, a prepoznatljivost toaletnog papira kod potrošača u regiji je još uvijek blizu 90%.

Paloma ostvaruje 15% svoje prodajne realizacije na domaćem tržištu, skoro toliko iznosi izvoz u Hrvatsku, a više od 50% proizvoda se izvozi na zapadno-europsko tržište, većinom pod trgovačkim robnim markama poznatih trgovačkih lanaca.

Ove je godine povodom 140.godišnjice svoga postojanja, Paloma na tržište plasirala prigodno pakiranje ekskluzivnih toaletnih papira i kuhinjskih brisača “Paloma With love 140 let“.

 

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here