Do kraja travnja 2014. zaključit će se prodaja Mercatorovih dionica

0

Direktor slovenske Pivovarne Laško (PL) Dušan Zorko vjeruje da će do travnja iduće godine, do kada skupina s bankama ima reprogramiran dug, biti zaključen i postupak vezan na prodaju dionica Mercatora koncernu Agrokor.

Govoreći u ponedjeljak u Laškom o rezultatima poslovanja skupine i dogovoru o reprogramu koji je ona nedavno postigla s bankama vjerovnicima, Zorko je rekao da očekuje da će se prodajni postupak vezan uz Mercator završiti do travnja iduće godine.

Tada bi i PL svojih skoro 24 posto dionica Mercatora prenijela na klirinško-depozitarno društvo, te onda prema ugovoru s Agrokorom za njih primila 105 milijuna eura, što bi joj omogućilo da smanji dug prema bankama, kako je i predviđeno ugovorom o reprogramu.

Zorko je naglasio da Pivovarna Laško dobro posluje, ali da prema reprogramu s bankama do travnja iduće godine mora otplatiti 8,7 milijuna eura glavnice i kamata, no njeno trenutačno zaduženje iznosi 350 milijuna eura, pa se mora razduživati, a to najviše može postići utrškom od Mercatorovih dionica.

Agrokor je 14. lipnja s vlasničkim konzorcijem od 12 prodavatelja, među kojima su najveći PL i Nova Ljubljanska banka (NLB), potpisao ugovor o kupnji 53,12 posto dionica Mercatora, po cijeni od 120 eura za dionicu, s namjerom da kasnije dade ponudu za preuzimanje svih dionica po istoj cijeni.

Zorko je potvrdio da će PL u rujnu započeti s postupkom prikupljanja ponuda zainteresiranih za kupnju Radenske, najvećeg slovenskog proizvođača izvorskih mineralnih voda, a obnovit će i postupke vezane uz pokušaj prodaje medijskih kuća Delo i Večer. (Lider / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here