Focus: Njemačke pivovare 20 godina namještale cijenu piva

67

Njemačke pivovare suočene su s optužbom da su napravile kartel i posljednjih 20 godina dogovarale cijenu piva, piše njemački list “Focus“.

U izvještaju Saveznog ureda za zaštitu tržišta, u koji je “Focus” imao uvid, njemačke pivovare su namještale cijenu omiljenog pića Nijemaca i sada im prijeti kazna od nekoliko stotina milijuna eura.

Kako list navodi, u siječnju ove godine Volker Kuhl, direktor “Veltinsa”, rekao je da su se prvo najveći proizvođači dogovorili da podignu cijene piva i da su zatim u taj dogovor uključivali i manje proizvođače.

Sumnje o postojanju pivarskog kartela u Njemačkoj prisutne su već neko vrijeme, ali najnovije informacije otkrivaju koliko bi ova afera mogla biti velika. Pretpostavlja se da se njemački pivarski konglomerati o cijenama dogovaraju već skoro dva desetljeća.

“Focus” navodi da se do sada sumnjalo da je nedozvoljeni kartel njemačkih pivovara postojao u periodu od 2006. od 2008. godine, ali da izvještaj Saveznog ureda za zaštitu tržišta ima više od 100 stranica dokumentacije o istrazi i da bi sve ovo mogao biti samo vrh ledenog brijega. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here