Henkel zabilježio rast prodaje

64

Kompanija Henkel u drugom kvartalu zabilježila je rast prodaje od 1,9 posto na 4,29 milijardi eura u usporedbi s istim kvartalom prethodne godine.

Ako se uzmu u obzir jednokratni dobici, jednokratne naknade te troškovi restrukturiranja, prilagođena operativna dobit povećana je za 8,2 posto, sa 609 milijuna eura na 660 milijuna eura. Prijavljena operativna dobit (EBIT) iznosila je 607 milijuna eura u usporedbi s 583 milijuna eura u drugom kvartalu 2012. godine.

Prilagođeni povrat od prodaje (EBIT marža) značajno je porastao za 0,9 postotnih bodova, na 15,4 posto. Prijavljeni povrat od prodaje iznosio je 14,2 posto u usporedbi s 13,9 posto u istom kvartalu prethodne godine.

Neto dobit za kvartal povećana je za 6,7 posto, od 405 milijuna eura na 432 milijuna eura. Nakon oduzimanja 14 milijuna eura, koji se pripisuju manjinskim interesima, kvartalna neto dobit iznosila je 418 milijuna eura (prošlogodišnji kvartal: 394 milijuna eura).

Prilagođena neto dobit za kvartal nakon oduzimanja manjinskih interesa iznosila je 461 milijun eura u usporedbi s 413 milijuna za isto razdoblje 2012 godine.

“Usprkos izazovnom tržišnom okruženju, Henkel je ostvario snažan rezultat u drugom kvartalu. Značajno smo povećali i prodaju i zaradu, čemu su pridonijela sva tri poslovna sektora. Naš prilagođeni povrat od prodaje po prvi je put porastao na 15,4 posto”, izjavio je predsjednik Uprave tvrtke Henkel, Kasper Rorsted.

“Iako su sve regije ostvarile rast, ponovno su značajno doprinijela naša tržišta u razvoju. Udio prodaje na tržištima u razvoju značajno je porastao po prvi put dosežući 45 posto.”

Komentirajući drugu polovinu godine, Rorsted je rekao: “Očekujemo da će globalno gospodarsko okruženje ostati izazovno. Stoga ćemo nastaviti s poboljšanjem naše konkurentnosti. Nastavit ćemo s prilagođavanjem, pojednostavljenjem i ubrzavanjem naših procesa kako bi fleksibilnije i učinkovitije odgovorili na promjenjivo tržišno okruženje u kojem poslujemo.“

Rorsted je potvrdio prethodno najavljene smjernice tvrtke Henkel za fiskalnu 2013. godinu. “Očekujemo porast organske prodaje od 3 do 5 posto za cjelokupnu fiskalnu godinu. Očekujemo da će se prilagođena EBIT marža povećati za oko 14,5 posto i da će prilagođena zarada po dionici rasti za oko 10 posto.”

Sva tri poslovna sektora pridonijela su dobrim rezultatima: poslovni sektor proizvoda za pranje i čišćenje u domaćinstvu ostvario je rast organske prodaje od 5,8 posto. Poslovni sektor Beauty Care ostvario je organsku stopu rasta od 2,8 posto, dok je poslovni sektor ljepila i tehnologije ostvario godišnji porast organske prodaje od 3,6 posto.

Ukupno gledano, tijekom prvih šest mjeseci fiskalne 2013. godine, Henkel je u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine povećao prodaju za 1,3 posto na 8,32 milijarde eura.

Organska prodaja pritom je porasla za 3,2 posto u usporedbi s prvom polovinom 2012. godine. Prilagođena operativna dobit porasla je 8,6 posto, s 1,16 milijardi eura na 1,26 milijardi eura. Prilagođeni povrat od prodaje (EBIT marža) u prvom je polugodištu ostvario snažan rast, od 14,1 posto na 15,1 posto.

Prilagođena neto dobit za polovinu godine porasla je za 12,5 posto, od 802 milijuna eura na 902 milijuna eura. Nakon oduzimanja 24 milijuna eura koji se pripisuju manjinskim interesima, prilagođena neto dobit za pola godine pripisana dioničarima Henkela iznosila je 878 milijuna eura, dok je u istom lanjskom razdoblju iznosila 782 milijuna eura.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here