Inflacija u srpnju 2,3 posto

36

U godišnjem prosjeku pak cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, više su za 3,8 posto

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u Hrvatskoj su u srpnju u odnosu na lipanj u prosjeku bile niže za 0,6 posto, a na godišnjoj razini, u odnosu na prošlogodišnji srpanj, više su za 2,3 posto, objavio je u srijedu Državni zavod za statistiku.

U godišnjem prosjeku pak cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, više su za 3,8 posto. Srpanjska stopa inflacije na godišnjoj razini od 2,3 posto nešto je veća nego u lipnju kada je iznosila 2 posto, dok je u svibnju zabilježena najniža razina od veljače 2012. godine, od 1,6 posto.

Po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje na mjesečnoj razini, u srpnju u odnosu na lipanj, najviše su pale cijene odjeće i obuće, koje su uslijed sezonskih sniženja u prosjeku bile niže za 9,6 posto.

Cijene prehrane i bezalkoholnih pića u prosjeku su bile niže za 1,6 posto (niže cijene svježeg voća i povrća), pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja 0,4 posto, obrazovanja 0,2 posto, a cijene prometa te komunikacija u prosjeku po svakoj skupini niže su za 0,1 posto.

Istodobno su u srpnju u odnosu na lipanj cijene alkoholnih pića i duhana u prosjeku bile više za 6,0 posto (porast cijena duhana), rekreacije i kulture za 1,1 posto, ugostiteljskih usluga 0,5 posto, ostalih dobara i usluga 0,3 posto, a cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva na mjesečnoj su razini u prosjeku više za 0,1 posto. Cijene zdravstva u srpnju su u prosjeku ostale na razini iz lipnja. (Banka.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here