Lidl kupio zemljište u Beogradu

49

Nemački diskontni lanac Lidl kupio je zemljište u Beogradu za izgradnju supermarketa, saznaje portal “eKapija” u predstavništvu te kompanije u Srbiji. Međutim, u “Lidlu” nisu željeli precizirati na kojoj će točno lokaciji u srpskoj prijestolnici biti otvorena prodavaonica.

Potvrđujemo da smo kupili zemljište u Beogradu. Želimo naglasiti da imamo odličnu suradnju s lokalnim samoupravama u Srbiji koje nam pružaju svu neophodnu pomoć i teže tome da svi birokratski poslovi budu završeni u najkraćem mogućem roku”, rekli su “eKapiji” u “Lidlu”.

Osim u glavnom gradu, njemačka kompanija je dosad kupila zemljište u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu, podsjeća “eKapija”.

Posljednji od ovih je potpisan ugovor za građevinsko zemljište u Nišu. Točnije, zastupnici Skupštine grada Niša na sjednici održanoj početkom kolovoza jednoglasno su usvojili i odluku da zemljište na prostoru nekadašnje vojarne “Apelovac”, koje je Vojska Srbije ustupila gradu, bude dano na korištenje trgovačkoj kompaniji “Lidl” za izgradnju marketa.

“Lidl” je krajem prošle godine kupio i građevinsko zemljište od jednog hektara na Vizantijskom bulevaru u tom gradu, a kako najavljuju iz gradske uprave, njemačka kompanija je zainteresirana i za treću lokaciju u Nišu.

U travnju je “Lidl” kupio plac u Smederevu u dijelu industrijske zone grada, odmah pored megamarketa “Idea”, koji će dobiti konkurenciju. “Lidl”-u je plac prodala privatna smederevska maloprodajna tvrtka “Coka”.

Prošle godine su u Valjevu otvoreni hipermarketi “Roda” i “Interex”, ali to nije pokolebalo njemačku kompaniju da u tom gradu kupi zemljište kod zapadne kapije “Krušika”. U 2012. “Lidl” je osigurao mjesto za supermarket u Zrenjaninu kod glavne autobusne stanice, a u Subotici na potezu prema Paliću.

Nakon “mjerkanja” nekoliko lokacija u Novom Sadu, “Lidl” je prošle godine izlicitirao atraktivnu parcelu na Bulevaru vojvode Stepe.

Iz Čačka, Kragujevca i Kikinde su najavljivali dolazak “Lidla”, ali kupovina placa u tim gradovima nije potvrđena.

“Kada je riječ o unutrašnjosti Srbije kupili smo zemljište u Valjevu, Subotici, Novom Sadu, Zrenjaninu, Nišu i Smederevu. Što se tiče ostalih gradova i općina ne možemo dati preciznije informacije, ali možemo potvrditi da aktivno radimo na realizaciji kupovine zemljišta”, rekli su za portal “eKapija” u njemačkoj kompaniji.

S obzirom na to da je u Novom Sadu krenula priča da “Lidl” traži radnike, “eKapija” se raspitala kada će početi izbor zaposlenih.

“Još ne tražimo radnike. Informacije o otvorenim natječajima za zapošljavanje bit će objavljene u dnevnim novinama i na internetskim portalima za zapošljavanje, tako da će se tada zainteresirani moći i prijaviti. Otvaranje ‘Lidl’ filijala će na tržištu Srbije omogućiti nova radna mesta, ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima gdje će ‘Lidl’ poslovati, kao i zdravu konkurenciju u sektoru trgovine”, napominju u “Lidlu”.

“Lidl” na novo tržište dolazi tako što prvo osigura lokacije, a zatim istovremeno otvori više objekata.

Iako su čelnici lokalnih samouprava u kojima je disokontni lanac kupio građevinsko zemljište najavljivali otvaranje marketa do kraja 2013. u “Lidlu” ne žele govoriti o rokovima.

“Što se tiče otvaranja budućih filijala, sada ne možemo precizirati datume”, kažu u “Lidlu”.

Prema saznanjima “eKapije”, izgradnja supermarketa nije počela ni u jednom od gradova u kojima je kupljeno zemljište, pa ni u Beogradu.

“Ne raspolažemo informacijom tko, gdje i što će graditi, dok ne podnese zahtjev za neku od procedura pred tajništvom, što se odnosi i na supermarket ‘Lidl’ u Beogradu. Zasad nemamo konkretnih zahtjeva ili ne pod tim imenom investitora”, rekao je za “eKapiju” Milan Vuković, tajnik u Tajništvu u za urbanizam i građevinske poslove Beograd.

Kod odabira lokacije, fokusiraju se na frekventna mjesta, s odličnom vidljivošću i dobrom prometno-tehničkom povezanošću.

Traže odgovarajuće nekretnine za kupovinu ili zakup širom Srbije, a najoptimalnija su naseljena mjesta, koja s užom okolinom imaju 30.000 i više stanovnika.

Potrebna su im izgrađena i neizgrađena zemljišta površine od 5.500 do 10.000 metara kvadratnih.

Prodajna površina objekata “Lidl” iznosi od 800 do 1.300 kvadrata, s dodatnih 200-650 kvadrata za skladište i pomoćne prostorije. Potrebno im je po objektu od 80 do 150 parking mjesta.

Također, neophodna im je dobra mogućnost dostave robe za kamione s prikolicom, ukupne težine do 40 tona kao i dužine do 18,5 metara. (Ekapija.com)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here