Pad potrošnje u Europi nagrizao prodaju Nestlea i Coca-Cole

33

Pad potrošnje u Europi sve više nagriza prodaju vodećih prehrambenih kompanija, što pokazuju najnoviji poslovni rezultati Nestlea i Coca Cole.

Švicarski prehrambeni div Nestle izvijestio je danas da je u prvom polugodištu zabilježio usporavanje stope rasta prodaje na 4,1 posto, nakon 4,3 posto u prvom tromjesečju. Ponajviše je to posljedica slabe izvedbe u Europi, navode iz te kompanije.

“Organski rast bio je ponešto prigušen, pod utjecajem snižavanja cijena na našim tržištima, jer nastojimo uskladiti nešto niže troškove proizvodnje s očekivanjima današnjih potrošača”, navodi se u priopćenju Nestlea, koji je snizio svoju procjenu ovogodišnjeg rasta prodaje s između 5 i 6 posto na 5 posto.

Danas je i Coca-Cola izvijestila da je u drugom tromjesečju zabilježila pad prodaje za 2 posto, jer rast na tržištima u razvoju od 2 posto nije uspio nadoknaditi pad od 6 posto na njezinih etabliranim tržištima, posebice u Grčkoj i Austriji.

Prodajni prihodi Coca Cole iznosili su u tome razdoblju 1,95 milijardi eura.

Eurozona je u najduljoj recesiji od uvođenja eura 1999. godine, zbog čega je nezaposlenost u tom bloku rekordno visoka, a kućanstva imaju sve manji dohodak raspoloživ za potrošnju. Zbog toga već dulje vrijeme potrošnja slabi, što negativno utječe na gospodarstvo jer se ne može oporaviti bez jačanja potrošnje.

Prema posljednjim podacima Eurostata, u eurozoni je u lipnju promet u maloprodaji smanjen 0,9 posto. Najveći pad maloprodaje zabilježen je u Španjolskoj, za 6,9 posto na godišnjoj razini, zatim u Sloveniji, 3,6 posto, te Rumunjskoj, 3,1 posto.

U najvećem europskom gospodarstvu, njemačkom, promet od trgovine na malo u lipnju je smanjen za 1,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, što je njegov najveći pad u ovoj godini. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here