Slaba prodaja u Europi pritisnula dobit Carlsberga i Heinekena

7

Danski proizvođač piva Carlsberg zabilježio je u drugom tromjesečju nešto manju operativnu dobit i prihode zbog pada prodaje na europskim tržištima a Europa je bila uteg i za poslovne rezultate nizozemskog Heinekena.

Carlsberg je tako u tromjesečju od travnja do lipnja zabilježio nešto nižu operativnu dobit (EBIT) prije obračuna posebnih stavki nego u istom razdoblju prošle godine, od 3,44 milijarde danskih kruna (393,23 milijuna funti). U odgovarajućem prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 3,47 milijarde kruna.

Prodaja u istočnoj Europi blago je pala u promatranom razdoblju tromjesečju dok je u Aziji uvećana 10 posto.

Danski proizvođač piva potvrdio je financijske smjernice za 2013. ali je snizio prognoze rasta za rusko tržište gdje sada očekuje pad prodaje od pet posto, naprema ranije prognoziranoj stagnaciji, zbog kontinuiranog prigušenog raspoloženja potrošača.

U ovoj godini očekuju operativnu dobit od oko 10 milijardi kruna i pet do šest posto višu prilagođenu neto dobit, u odnosu na prošlogodišnjih 5,5 milijardi kruna.

Nizozemski Heineken, treći po veličini proizvođač piva u svijetu, izvijestio je danas da mu se dobit u prvoj polovici godine smanjila za 17 posto, na 639 milijuna eura.

U nizozemskoj kompaniji ističu da je loše vrijeme prigušilo raspoloženje potrošača, a rast je usporio i na tržištima u nastajanju.

Izvršni direktor Jean Francois van Boxmeer rekao je da je prognoza slična i za drugu polovicu 2013. (Lider / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here