U godinu dana promet u industriji pao devet posto

30

Na smanjenje lipanjskog prometa na godišnjoj razini utjecao je pad od 7,9 posto na domaćem tržištu te pad od 3,7 posto na inozemnom tržištu

Ukupni desezonirani promet hrvatske industrije u lipnju ove godine pao je u usporedbi sa svibnjem za 7,5 posto, dok kalendarski prilagođeni indeksi pokazuju da je u odnosu na prošlogodišnji lipanj pao za 8,9 posto, prvi su podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

U prvih šest mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje prošle godine promet u industriji smanjen je 4,5 posto.

Na smanjenje lipanjskog prometa na godišnjoj razini utjecao je pad od 7,9 posto na domaćem tržištu te pad od 3,7 posto na inozemnom tržištu.

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju je ukupna prodaja kapitalnih proizvoda pala za 32,9 posto u odnosu na lipanj lani, trajnih proizvoda za široku potrošnju za 42,8 posto a energije za 15,9 posto.

Istodobno je, pak, povećana ukupna prodaja intermedijarnih proizvoda, za 0,7 posto, te netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 3,4 posto.

Na mjesečnoj razini, ukupna prodaja kapitalnih proizvoda u lipnju je pala za čak 60 posto.

Istodobno, porastao je promet trajnih proizvoda za široku potrošnju i to za 9,4 posto, energije za 7,7 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 2,1 posto te intermedijarnih proizvoda za 1,9 posto. (Banka.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here