Blagi rast prometa u maloprodaji u srpnju na godišnjoj razini

64

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u srpnju je u odnosu na lipanj realno pao za 1,2 posto, dok je u odnosu na prošlogodišnji srpanj realno porastao za 0,4 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Kalendarski prilagođeni podaci pokazuju da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u srpnju nominalno porastao za 3,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno veći za 0,4 posto.

Time je nastavljen rast prometa u trgovini na malo na godišnjoj razini, no sporije nego u prethodna dva mjeseca. Naime, promet u trgovini na malo neprestano je padao od ožujka prošle godine, da bi u svibnju ove godine porastao za 1,3, a u lipnju za 2,6 posto.

Statistički podaci, prema izvornim, neprilagođenim indeksima pokazuju da je promet od trgovine na malo u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine zabilježio nominalni rast za 4,8 posto, dok se u prvih sedam mjeseci ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje bilježi rast za 2 posto.

Podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je promet u srpnju ove godine u odnosu na isti mjesec prošle godine nominalno rastao u većini trgovačkih struka. Tako je i u najvažnijoj trgovačkoj struci, nespecijaliziranim prodavaonicama pretežito živežnim namirnicama, koje u ukupnoj maloprodaji imaju najveći, 38,4 postotni udio, u srpnju zabilježen nominalni rast prometa za 1,3 posto.

Najviše je, za 23,7 posto nominalno na godišnjoj razini porastao promet u specijaliziranim prodavaonicama živežnim namirnicama, a znatan nominalni rast bilježi se i u maloprodaji tekstila, odjevnih predmeta, obuće i kožnih proizvoda, za 21,7 posto, kao i u ostaloj trgovini na malo izvan prodavaonica, za 20,2 posto.

Istodobno je nominalni pad prometa zabilježen u maloprodaji motornih vozila, dijelova i pribora, i to za 7,7 posto, kao i u trgovini na malo računalnom opremom, knjigama, novinama i dr., za 1,8 posto. (Business.hr / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here