Ja TRGOVAC magazin – rujan 2013.

44

Nakon ugostitelja stigao je red i na trgovce. Porezna kontrola u punom je jeku. Tema je to kojom će se vjerujem puniti novinski stupci i narednih mjeseci.
Nedavno predstavljajući podatke o pozitivnim učincima fiskalizacije u prometu gotovinom, u Ministarstvu financija naglasili su da se radi o jedinstvenom sustavu kontrole u svijetu koji funkcionira toliko dobro da bi čak mogao postati izvoznim proizvodom. Naime, kako navode u Ministarstvu, interes za njegovim modelom pokazale su sve zemlje u regiji, no iako nije ni to loše čuti radije bih da se bavimo nekim drugim izvoznim pričama.
Jednu takvu u perspektivi donosimo u opširnom prilogu o ekološkim proizvodima za kojima potražnja stalno raste, a Hrvatska ima odlične predispozicije da u tom području, kao uostalom i čitavoj poljoprivredi, napravi značajan iskorak.
A da se određeni pomaci nabolje ipak rade najbolje pokazuje ovomjesečni pregled vijesti. Otvorenje tehnološkog centra za obradu mesa peradi Perutnine Ptuj – Pipo u Čakovcu, novi pogon Mlinara vrijedan 40 milijuna eura, ulaganje Adris grupe u razvoj Cromarisa od gotovo 400 milijuna kuna, nova linija za proizvodnju mliječnih deserata i svježih krem sireva tvornice Vindija Vivis te novi objekt Tvornice za preradu proizvoda ribarstva tvrtke Sardina, samo su neki od naslova koje vrijedi istaknuti. Čak su i prva izvješća za prošlu godinu pozitivna prema kojima je tržište maloprodaje, unatoč nastavku potrošačke krize, ostvarilo rast od 2%. Rezultati trgovaca ohrabruju, kao i spomenute investicije, još da glavni akter u sektorskim pričama ne bude Ministarstvo financija znat ćemo da se na tržištu uspostavlja red koji je svima potreban.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here