Kosovo i Makedonija riješili trgovinski spor

48

Vlada Makedonije odlučila je povući odluku o uvjetovanom uvozu brašna i pšenice s Kosova, što će otvoriti put normalizaciji trgovinskih odnosa s Kosovom, potvrdio je glasnogovornik makedonske vlade Muhamet Hoxha.

Iz makedonske vlade naveli su da će odluka stupiti na snagu u ponoć sa subote na nedjelju.

Vlada Kosova obaviještena je o odluci Vlade Makedonije, te u skladu s time, i kosovska vlada je odlučila situaciju vratiti na ranije stanje, odnosno povući odluku o embargu na uvoz makedonskih proizvoda, u isto vrijeme kao i Makedonija.

Granica će se odblokirati u subotu uvečer, kazao je za RSE Driton Lajci, savjetnik zamjenika premijera Kosova Hajredina Kucija.

Kosovo je od ponedjeljka uvelo zabranu na uvoz proizvoda iz Makedonije, dan nakon što je Makedonija proteklog tjedna, u ponoć sa subote na nedjelju, uvela nove pristojbe Kosovarima koji ulaze u Makedoniju.

Ovakva situacija u trgovinskim odnosima s Makedonijom nastala je uslijed odluke makedonskih vlasti o uvođenju uvjeta za uvoz brašna i pšenice s Kosova. I pored obećanja da će takva odluka prestati važiti početkom rujna, to se nije desilo.

Na zajedničkom sastanku kosovske Alijanse za biznis i Makedonsko-bugarske gospodarske komore i Gospodarske komore sjevero-zapadne Makedonije ovoga je tjedna upozoreno da su obje zemlje izgubile milijune eura zbog ovog spora. (Slobodnaevropa.org)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here