Kosovo zabranilo uvoz nekih proizvoda iz Makedonije

64

Vlada Makedonije pokušava uvjeriti Vladu Kosova da ukine mjeru zabrane uvoza nekih makedonskih proizvoda, uvedenu proteklog tjedna. Iz Prištine kažu kako je to reakcija zabrane za uvjetovani uvoz pšenice i brašna u Makedoniji. Od odluke Kosova veliku štetu trpi makedonska prehrambena industrija.

Od 5. rujna Kosovo je spustilo rampu ne samo za konditorske proizvode, nego i za makedonsko mlijeko, konzervirano povrće i voće, alkohol, vina i duhan. Vlada u Skopju tvrdi da je zabrana došla bez prethodne najave.

“Mjeru koju je Vlada Republike Makedonije uvela za brašno, nije usmjerena prema jednoj državi, nego prema svim zemljama članicama CEFTA-e i ona je u suglasnosti s regulativom CEFTA-e. Mjera, koju je poduzelo Kosovo, jednostrano je usmjerena prema Republici Makedoniji. Pokušat ćemo razgovorima normalizirati stvari i ukoliko u tome ne uspijemo moguće su sve opcije”, rekao je premijer Makedonije Nikola Gruevski.

Makedonija je početkom sedmice ukinula mjeru o uvjetovanom uvozu pšenice. Premijer je najavio da će ukinuti i mjeru za uvjetovani uvoz brašna, čim se stabilizira domaće tržište.

Politička savjetnica u Ministarstvu za trgovinu i industriju Kosova Arta Istrefi kaže da je ovo treća godina uzastopno da Makedonija postavlja embargo na uvoz pšenice i brašna za Kosovo pa je zvanična Priština morala reagirati.

“Ove je godine ta odluka donesena 1. srpnja i odmah je zakazan sastanak CEFTA-e, na kojem su tim povodom reagirale sve države. Makedonija je obećala kako će do 2. rujna povući svoju odluku. Nažalost, to se nije dogodilo. Kao kontra mjeru Vlada Kosova, odnosno Ministarstvo trgovine i industrije odlučio je blokirati niz makedonskih prehrambenih proizvoda, uključujući i pšenicu”, kaže Arta Istrefi.

Odluke iz Skopja i Prištine najviše bi mogle pogoditi poduzetnike. U Privrednoj komori Makedonije kažu kako će, ako zabrana potraje desetak dana, konditorska i duhanska industrija izgubiti kosovsko tržište. Ovakvo stanje, napominju, otvara veći prostor za proizvođače iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

“Apeliramo na Vladu i resorna ministarstva da što brže pronađu način za dogovor s kosovskom stranom, da se sastanu i dogovore ukidanje zabrane zato što će posljedice biti velike”, kaže Vaso Ristovski iz Privredne komore Makedonije.

Makedonija bilježi suficit u razmjeni s Kosovom. U proteklih sedam mjeseci na Kosovo je izvezla robu u vrijednosti od 120 milijuna eura, dok je uvezena roba u vrijednosti oko 12,5 milijuna eura. (SEEbiz.eu)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here