U Beogradu počela regionalna konferencija o robi široke potrošnje i maloprodaji

158

U organizaciji “Infoarena Grupe“ u hotelu Metropol Palace u Beogradu jučer je započela 4. regionalna konferencija o robi široke potrošnje i maloprodaji – 4th FMCG, RETAIL & SUPPLY ARENA 2013.

Tijekom prvog dana konferencije sudionici i panelisti bavili su se izazovima i mogućnostima industrije robe široke potrošnje i maloprodaje, razmjenjivali regionalna iskustva o ključnim faktorima uspjeha za opstanak na tržištu i razgovarali o mogućnostima razvoja.

Konferenciju su otvorili izvršni direktor Infoarena Grupe Srđan Popov i programska direktorica Carmen Majetić Pavić.

Glavno izlaganje održao je Srečko Debelak, viši direktor A.T. Kearneya iz Slovenije, o najnovijim trendovima u industriji robe široke potrošnje i maloprodaje, nakon čega je moderirao prvi panel na kome su sudjelovali: Milan Grgurević, generalni direktor Delta Agrara, Gabor Tozer, osnivač i direktor Quickborn Consulting (Francuska), i Ramon Weidinger, generalni direktor Coca-Cola Hellenic za Srbiju i Crnu Goru.

Prevladao je stav da je važan odnos proizvođača i lanaca prodaje, kao i uvođenje inovacija. Više nije pitanje koliko potrošači troše već kako to čine. Razvoj tehnologije je učinio potrošače snažnijima nego ikada i omogućio je usporedbu proizvoda u cijelom svijetu.

Potrošački proizvodi i usluge nude “dobru vrijednost za novac” u posljednjih nekoliko godina, a potrošači su počeli tražiti mnogo više od vrijednosti. Potrošači ne traže nove proizvode već nova iskustva.

Neophodno je kreirati vezu između potrošača i brenda. U cijeloj regiji sve veći udio u prodaji imaju privatne robne marke, iznad 20%.

Sudionici okruglog stola “Inovacije i brendovi” bili su stručnjaci iz Srbije i regije: Andrej Beslać, Business Development Director, Carlsberg Srbija; Srđan Bogosavljević, generalni direktor, IPSOS, Srbija; Dejan Damnjanović, Atos IT Solutions and Services; Gojko Đošić, generalni direktor FRIKOM, Srbija; Ljubiša Radenković, generalni direktor, Sunoko, Srbija, i Emmanouil Piperopoulos, Operation Marketing Director, Delhaize Group Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora.

Panel je moderirala Olivera Perković, generalna direktorica agencije McCann Beograd. Opći je stav da je poznato kako potrošači kupuju, ali se nedovoljno zna na koje se sve načine informiraju o kupovini. Kriza je natjerala potrošača da bude racionalan. Korisna su istraživanja o kupcima, ali je potrebno u njih investirati.

Prema istraživanjima GfK Srbija, cijena je tek treći važan faktor za odluku o kupovini. Na prvom mjestu je blizina prodajnog objekta a na drugom širina asortimana. Cijena je važna pri usporedbi s kvalitetom.

Također je istaknuto da sve više potrošača u Srbiji pravi detaljne spiskove, sve manje se prave zalihe u kući. Ono što je zanimljivo: sve manje potrošača uživa u kupovini, traži se jednostavna organizacija objekata radi lakšeg snalaženja, a važno je da se ne čeka u redovima.

Pobijedit će na tržištu onaj tko uspije potrošaču, i pored pada standarda, omogućiti osjećaj da je pri kupovini dobio veću vrijednost od plaćene.

Okrugli stol na temu maloprodaje i izazova u regiji moderirao je Goran Tintor, Director Custom Research, GfK, Srbija, a sudionicima panela bili su: Darko Dujič, Country Business Development Manager Adriatic, Google, Srbija; Helmut Fenzl, predsjednik Uprave, Spar, Hrvatska; Jelena Knežević Vlahović, potpredsjednica za Category Management, Delhaize Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora; Ljiljana Kunosić, direktorica financija, Bingo, Bosna i Hercegovina, i Aleksandar Seratlić, generalni direktor, IDEA, Srbija.

Prema GfK istraživanju, 77% potrošača na našim prostorima koristi internet kada planira određenu kupovinu, tj. preko interneta se raspituju o proizvodima, 58% koristi i društvene mreže a isti taj postotak kupaca voli podijeliti svoja iskustva s drugima. Najviše se vjeruje prijateljima i rođacima.

Oko 25% potrošača posjećuje nezavisne sajtove za kupovinu, 23% koristi pametne telefone, a 33% potrošača kupuje preko interneta robu, međutim od tog postotka manje od 1% se kupuje roba široke potrošnje (hrana, piće).

Kupci u Srbiji i Bosni i Hercegovini informiraju se o promocijama i popustima preko televizije (60%), dok se u Hrvatskoj informacije dobivaju i preko letaka. U Srbiji su na drugom mjestu leci kao kanal komunikacije, a na trećem je informiranje preko prijatelja.

Tijekom prvog dana konferencije održane su i četiri radionice:
• Atos IT Solutions and Services – Prikaz primjene SAP rješenja za osposobljavanje Back office službi za CRM
• Oracle – web trgovina i rješenja za upravljanje nabavkom
• Symphony EYC– izazovi tehnologija i poznavanje robe
• Ipsos – “Censydiam activation workshops” interaktivna radionica

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here