Bitka za Mercator

35

Prodaja Mercatora Agrokoru i dalje je tema slovenskih medija. I to nakon što su uz privođenje bankara u javnost dospjele tajne snimke.

Agrokor se početkom lipnja našao na korak do kupnje 53% dionica Mercatora. Istina, ponuda od 450 milijuna eura mnogo je manja nego dvije godine prije, kada je politika zaustavila preuzimanje.

Dva tjedna nakon potpisa o kupnji Mercatora, piše slovenski list Dnevnik, kako bi završio transakciju kupnje, Ivica Todorić je razgovarao s bivšim vlasnikom slovenskog Dinersa Tomažom Lovšeom o problemima s bankama jer mu ne žele odobriti kratkoročni kredit.

Lovše je trenutačno u pritvoru zbog sumnji u protupravno stjecanje imovinske koristi, a snimka je nastala kad su ga slovenski kriminalisti prisluškivali. Slovenski Dnevnik ga spominje kao ključnog Todorićeva lobista u Sloveniji, iako je on to demantirao.

Prodaja Mercatora Agrokoru samo je dio trgovine višemilijunskim poslovima u trokutu između Hrvatske, Slovenije i međunarodnih investicijskih banaka. U Agrokoru su bez komentara.

Za Agrokor od početka trnovitog jer, za razliku od Atlantica, dijelu slovenske javnosti nije ulijevao povjerenje. O Mercatoru ovise mnoge slovenske tvrtke pa nije moglo bez pritiska politike. I s jedne i druge strane granice, slažu se. Ako posao propadne, zbog loše financijske situacije u obje tvrtke, na njima željeno tržište doći će netko treći i veći. (HRT)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here