Facebook povećao prihode od oglašavanja 66 posto

54

Ukupni prihodi od oglašavanja iznose 1,8 milijardi dolara, a najveći rast prihoda zabilježen je u segmentu oglašavanja na pametnim telefonima – s oko 150 milijuna dolara u prvih devet mjeseci prošle godine na 880 milijuna dolara u istom ovogodišnjem razdoblju

Facebook je u razdoblju od lipnja do rujna ostvario 2,02 milijardi dolara prihoda i 425 milijuna dolara neto dobiti (0,25 dolara po dionici), što je nadmašilo očekivanja analitičara s Wall Streeta koji su očekivali dobit od 0,19 dolara po dionici uz prihode od 1,91 milijardi dolara, navodi BBC.

Lani je Facebook u prva tri kvartala imao gubitak od 59 milijuna dolara.

Većina Facebookovog prihoda dolazi od oglašavanja – 1,80 milijardi dolara, što je rast od čak 66 posto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

Najveći rast prihoda zabilježen je u segmentu oglašavanja na pametnim telefonima – lani su prihodi iznosili oko 150 milijuna dolara, a ove godine porasli su na 880 milijuna dolara.

Facebook je objavio kako je tijekom rujna zabilježeno čak 507 milijuna dnevnih korisnika koji Facebooku pristupaju putem mobilnih uređaja.

Kompanija navodi da danas 874 milijuna korisnika sitea, kojih ima više od milijardu, pristupa Facebooku preko telefona.

U konferencijskom pozivu povodom objave rezultata Mark Zuckerberg nazvao je Facebook “mobilnom kompanijom”. Rekao je da više od polovice korisnika Facebooku pristupa isključivo preko svojih telefona.

Tijekom rujna zabilježeno je čak 507 milijuna dnevnih korisnika koji Facebooku pristupaju putem mobilnih uređaja.

“To je nevjerojatan pokazatelj u što je Facebook kao kompanija evoluirao”, zaključio je Zuckerberg.

Rast broja mobilnih korisnika važan je pokazatelj analitičarima, jer stvara potencijal za povećanje prihoda od mobilnog oglašavanja.

Facebook je svoj udjel na američkom tržištu mobilnog oglašavanja povećao s 9 posto u prošloj godini na ovogodišnjih 14,9 posto, navodi istraživačka kuća eMarketer. No, Google je još uvijek uvjerljivi tržišni lider – njemu odlazi gotovo pola ukupne potrošnje na mobilno oglašavanje na američkom tržištu.

No, Facebook se suočava s dramatičnim usporavanjem rasta na američkom i kanadskom tržištu. To bi za kompaniju mogao biti veliki problem, jer na sjevernoameričkom tržištu popularna društvena mreža zarađuje 4,19 dolara po korisniku, dok na brzorastućim tržištima poput azijskog zarada po korisniku iznosi samo 74 centa. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here