Hrvatski inovatori na sajmu u Londonu

41

Tvrtke Cor brevis, Roto Kruna, Cosmel, Presencia i Telecor Zagreb predstavile su svoje inovacije spremne za komercijalizaciju na britanskom tržištu

Hrvatska gospodarska komora bila je suorganizator ovogodišnjeg nastupa hrvatskih inovatora na 13. Britanskom sajmu inovacija (“British invention and technology show” – BIS), koji je od 23. do 26. listopada održan u Barbican centru, jednom od istaknutijih poslovnih središta Londona.

Tijekom sajma održana je druga “Inovacijska misija” Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK na kojoj su, temeljem javnog poziva, sudjelovale tvrtke Cor brevis, Roto Kruna, Cosmel, Presencia i Telecor Zagreb.

Tvrtke su na sajmu predstavile svoje inovacije spremne za komercijalizaciju na britanskom tržištu. Također, iz HGK ističu kako su tom prigodom organizirani poslovni razgovori za tvrtku Cosmel kojoj se otvorio prostor za izvoz kozmetičke linije na tržište Velike Britanije u suradnji s britanskim partnerom koji je zainteresiran za liniju proizvoda Green tea i Meli cream.

Svim poduzetnicima organiziran je susret s britanskim tvrtkama i umrežavanje u sklopu Investicijskog foruma a u suradnji s Veleposlanstvom RH u Velikoj Britaniji, a organizirani su i poslovni razgovori za tvrtke Cor Brevis, Presencia i Telecor.

HGK štand posjetila je Hrvatska delegacija na čelu s potpredsjednikom Vlade za gospodarstvo Brankom Grčićem, veleposlanikom RH u Velikoj Britaniji Ivanom Grdešićem te savjetnicom za gospodarska pitanja pri veleposlanstvu Helenom Majetić.

Potpredsjednik Vlade Grčić upoznao se s inovatorima i njihovim inovacijama te izrazio veliku potporu nastojanjima da se one komercijaliziraju. Najveći interes posjetitelja na sajmu izazvale su prezentacije Vilka Žiljka i demonstracija Infra red zaštite na proizvodima.

“Cilj inovacijske misije je komercijalizacija inovacija koje se izlažu na sajmu te predstavlja dodanu vrijednost našim tvrtkama. B2B sastanci organizirani su po specifičnim zahtjevima naših tvrtki i bilo je dosta teško privući britanske tvrtke na sajam, no trud se isplatio jer smo za sve naše tvrtke uspjeli organizirati pojedinačne razgovore koji će, vjerujemo, dovesti do konkretnih poslovnih rezultata, odnosno izvoza na tržište Britanije”, kazala je tom prigodom Tajana Kesić Šapić, direktorica Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK te dodala kako je bilo lijepo vidjeti proizvod roto rašpa hrvatske tvrtke Roto Kruna na policama britanskih trgovina alatima.

Istaknula je da je ova pomoć koju pruža HGK najznačajnija upravo malim tvrtkama kojima zajednički nastup ovako organiziran iznimno smanjuje troškove. Nakon što je uspješno završena druga “Inovacijska misija” u Londonu Centar za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj priprema posljednju Inovacijsku misiju putem koje će hrvatske tvrtke i inovatori predstaviti svoja inovativna rješenja i proizvode 13. studenoga ove godine u Bruxellesu, navodi se u priopćenju HGK.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here