Mimica: “Želim čuti što potrošači imaju za reći”

32

Neujednačenost prava potrošača u Europskoj uniji još uvijek je jedan od velikih problema zbog čega je Komisija danas odlučila pokrenuti javnu raspravu i prikupiti prijedloge potrošača, organizacija za zaštitu prava potrošača i poslovne zajednice kako bi ta prava i osigurala.

Cilj javne rasprave je prije svega osmisliti i implementirati što bolju i ujednačeniju zaštitu potrošača u svim zemljama članicama, posebice kada je riječ o kupovinama u drugim članicama i putem interneta. Kao što je izjavio i prilikom imenovanja na mjesto povjerenika za zaštitu prava potrošača, Neven Mimica još jednom je naglasio svoju posvećenost ovoj problematici i zatražio pomoć svih dionika u poboljšanju zaštite potrošača, ali bez dodatne administracije i što je važnije dodatnog troška.

“Poboljšanje efikasnosti implementacije zaštite potrošača jedan je od mojih prioriteta”, rekao je te dodao “želim čuti što imaju za reći potrošači, vlasnici trgovina i poduzeća o jačanju zaštite, posebice preko granica, bez povećanja administracije”.

Rasprava će biti otvorena do posljednjeg dana siječnja sljedeće godine i dostupna preko interneta, a prihvaćeni prijedlozi i informacije bit će iskorišteni za unaprjeđenje postojeće mreže nacionalnih tijela zaduženih za provedbu zaštite prava potrošača.

Konkretna pitanja na koja će se zatražiti odgovori i doprinosi javnosti i poslovne zajednice odnose se na sredstva potrebna tim tijelima za bolju suradnju na području borbe s kršenjima prava potrošača kod kupovina u različitim državama članicama, sankcije potrebne za kvalitetnije odvraćanje od kršenja zakona i načine na koje nadležna tijela mogu efikasnije i snažnije odgovoriti na kršenja diljem Unije ili kršenja koja čini isti trgovac u više članica.

S obzirom na postojeća proračunska ograničenja, umjesto sasvim novih koraka, Komisija se ovom raspravom koncentrira na bolje i efikasnije korištenje postojećih resursa kroz kvalitetniju koordinaciju i udruživanje dostupnih alata, odnosno jačanje postojeće mreže nacionalnih regulatora.

U posljednje vrijeme zabilježeno je korištenje sličnih prodajnih tehnika kod trgovaca koji se natječu u istom sektoru zbog čega se uočene zloporabe šire kroz cijelu EU. Pored toga, razvoj novih prodajnih kanala na internetu i putem mobilnih telefona omogućio je širenje tih zloporaba brže i na veći broj potrošača, što su neki od razloga za otvaranje ove rasprave. (Lider)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here