Gubici na Balkanu opteretili rezultate Delhaize grupe

21

Belgijska maloprodajna kompanija Delhaize grupa zabilježila je neto gubitak iz poslovanja u trećem tromjesečju 2013. godine, javlja Planet Retail.

Loš rezultat je najvećim dijelom posljedica 195 milijuna eura otpisa nastalih u okviru poslovanja Delhaizeovih Maxi supermarketa na Balkanu. Bruto dobit (EBITDA) smanjena je za 15 posto na 323 milijuna eura.

Ukupna prodaja Delhaize grupe istodobno je smanjena za 0,5 posto prema promjenjivom tečaju, ali je porasla za 2,9 posto prema fiksnom tečaju, na ukupno 5,34 milijardi eura. Organski rast prodaje u trećem kvartalu iznosio je 3,1 posto.

Na američkom tržištu, ovaj je trgovac zabilježio rast prihoda od 2,2 posto u lokalnoj valuti. Prihodi na matičnom tržištu Belgije porasli su za 4,3 posto, dok je rast na tržištima jugoistočne Europe iznosio 3,9 posto.

Delhaize je na grčkom tržištu ostvario porast prihoda. Nasuprot tome, prihodi lanca trgovina Maxi, koji posluje uglavnom u Srbiji i Bosni i Hercegovini, nastavili su padati te su posljedično doveli do ovako velikih kvartalnih gubitaka belgijskog trgovca.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here