Inflacija skliznula na samo 0,2%, najniže u 13 godina

29

U listopadu je u Hrvatskoj inflacija skliznula na samo 0,2 posto, što je znatno ispod očekivanja i njezina najniža razina od 2000. godine, do kada su raspoloživi podaci DZS-a. Prema danas objavljenom izvješću Državnog zavoda za statistiku, u listopadu su cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, pale u odnosu na rujan za 0,4 posto, dok su u odnosu na listopad prošle godine porasle za 0,2 posto.

Inflacija ispod razine od 1 posto nije zabilježena od 2010. godine, dok ovako niska inflacija nije zabilježena od 2000. godine, do kada su raspoloživi podaci DZS-a.

Slabljenje inflacije se očekivalo, no ne tako oštro. Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, procjenjivala su u prosjeku da su u listopadu potrošačke cijene porasle za 1 posto na godišnjoj razini. Njihove procjene kretale su se u rasponu od 0,9 do 1,2 posto.

U siječnju ove godine inflacija je dosegnula 5,2 posto, najvišu razinu od 2008., a od tada inflacijski pritisci slabe, pa je u rujnu inflacija skliznula na 1,1 posto.

“U listopadu je nastavljen trend usporavanja godišnjih stopa rasta potrošačkih cijena. Do kraja godine očekujemo zadržavanje razmjerno niskih stopa inflacije, iako bi rast trošarina na goriva trebao utjecati na indeks potrošačkih cijena. Međutim, bez oporavka gospodarstva, pritisci na rast cijena trebali bi izostati”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na izvješće DZS-a.

U listopadu su, u odnosu na rujan, cijene dobara pale za 0,6, a cijene usluga za 0,1 posto.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u listopadu su, u odnosu na rujan, najviše pale cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva, koje su u prosjeku niže za 1,8 posto, ponajviše zbog niže cijene električne energije.

Cijene prometa pale su za 1,3 posto zbog smanjenja cijena goriva za osobne automobile, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića pale za 1,2, a cijene rekreacije i kulture za 0,4 posto.

S druge strane, u listopadu su, u odnosu na rujan, cijene odjeće i obuće porasle za 7 posto zbog novih sezonskih kolekcija.

Cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja porasle su za 0,7 posto, dok su cijene alkoholnih pića i duhana porasle za 0,2 posto, kao i cijene ugostiteljskih usluga te ostalih dobara i usluga. Cijene zdravstva porasle su, pak za 0,1 posto.

Cijene komunikacija i obrazovanja ostale su u listopadu nepromijenjene na mjesečnoj razini.

Na godišnjoj su razini, pak, najviše, 3,9 posto pale cijene odjeće i obuće, a s padom od 2,5 posto slijede cijene komunikacija.

Cijene prometa skliznule su, pak, 2,4 posto, dok su cijene rekreacije i kulture pale 1,4 posto, a cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva 0,2 posto.

Cijene zdravstva i obrazovanja ostale su na godišnjoj razini nepromijenjene.

S druge strane, u listopadu su na godišnjoj razini najviše porasle cijene alkoholnih pića i duhana, 11,8 posto, a s rastom od 2,3 posto slijede ugostiteljske usluge.

Ostala dobra i usluge poskupile su 1,3 posto, dok su cijene prehrane i bezalkoholnih pića porasle 1,2 posto na godišnjoj razini.

Cijene pokućstva i opreme za kuću porasle su, pak, 0,2 posto na godišnjoj razini. (SEEbiz / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here