MasterIndex istraživanje: Kartice koristi 94% ispitanika

139

Većina ispitanika posjeduje tri, a 93% korisnika kartica nosi ih na putovanja

Kartičarska kuća MasterCard, u suradnji s GfK centrom za istraživanje tržišta, provela je u listopadu 2013. godine MasterIndex istraživanje o stavovima i ponašanju potrošača u Hrvatskoj s naglaskom na upotrebu kartica. Riječ je o kvantitativnom istraživanju koje je provedeno na 1009 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina, a cilj istraživanja je analizirati navike u korištenju kartica u različitim situacijama i stavove prema karticama u Hrvatskoj.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da, kao i u prethodnom proljetnom valu, 94% ispitanika koristi kartice, većina posjeduje do tri kartice, i to uglavnom standardne, no povećao se broj korisnika premium (Gold, Platinum) kartica (s 8% na 12%).

Trend u korištenju debitnih (88%), charge (39%) i kreditnih kartica (27%) stabilan je u odnosu na travanj 2013. Kartice se redovito koriste na bankomatima, POS terminalima te također za kupovinu preko interneta.

Zanimljiva je i činjenica da, kada putuju, 93% korisnika kartica nosi svoje kartice sa sobom, međutim udio plaćanja karticama tijekom putovanja je na niskih 34%.

Kada je riječ o putovanjima i planiranju putovanja do kraja ove godine te za vrijeme zimskih odmora i blagdanskog perioda, 35% građana planira put u inozemstvo do kraja tekuće godine, dok ih 32% planira zimski odmor, što je za 4% više nego u istom periodu prošle godine.

Nadalje, čak 68% ispitanika putovalo je van zemlje u posljednje dvije godine. Adventska putovanja i dalje su najprivlačnija, uz skijanje ili proslavu Nove godine u inozemstvu.

Kada idu u strane zemlje, građani uglavnom nose stranu valutu sa sobom, a kartice koriste najčešće za kupovinu odjeće, cipela i poklona te na benzinskim postajama.

U usporedbi s 2012. godinom, kartice se češće koriste u svim prilikama kao što su i kupovina hrane i pića u supermarketima, plaćanje smještaja, izlasci u restorane ili klubove, cestarine i dr. Kada su na odmoru u inozemstvu, ispitanici koriste kartice za otprilike 40% plaćanja.

Što se tiče rezerviranja smještaja, internet je i dalje preferirani kanal, dok je gotovina preferirani način plaćanja, iza čega slijedi internet bankarstvo.

Ispitanici koji koriste kartice u inozemstvu svjesni su prednosti koje im to donosi, a posebno dobro percipiraju te prednosti za MasterCard i Maestro koji su percipirani kao dobro prihvaćeni na mnogim mjestima, ne postoje naknade za plaćanje u inozemstvu te su dobro zaštićene od zlouporabe.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here