Podravka se sprema za akvizicije

23

Osim što kompanija ide u pravom smjeru u procesu restrukturiranja, prava je odluka ići postepeno u akvizicije jer nisu još stvoreni svi preduvjeti za kvalitetnu integraciju potencijalnog dodatka Grupi, pišu analitičari iCapitala

U prvih devet mjeseci Podravka grupa je iskazala poboljšanu efikasnost u svim segmentima, povećavši EBITDA za 11% i neto dobit za 55% unatoč smanjenim prihodima od prodaje uzrokovanima ukidanjem određenih programa, nižim cijenama lijekova, stečajevima i predstečajnim nagodbama te generalnim nedostatkom potrošnje u regiji, piše u ponedjeljak iCapital.

Podravka je povećala troškove marketinga šest posto kako bi stvorila dobru poziciju kada dođe do oporavka gospodarstva, čije se postepeno pokretanje očekuje od 2014. godine. Izvan regije, kompanija vidi najviše potencijala na tržištima CIS-a, predvođenih Rusijom. Osim što divestira pića, pekare i dio smrznutog programa, Podravka analizira nekoliko akvizicijskih meta na više tržišta.

Prema mišljenju analitičara iCapitala, pozitivno je što menadžment ne žuri u akviziciju kako bi podigao razinu prodaje, posebice s obzirom na Podravkinu M&A povijest i činjenicu da ima još dosta posla oko čišćenja vlastitog dvorišta kako bi se stvorili preduvjeti za kvalitetnu integraciju potencijalnog dodatka Grupi. Međutim, teška gospodarska vremena reflektiraju se i na M&A tržište, što znači da bi se Podravci mogla pojaviti prilika za kupnju zanimljive mete po atraktivnoj valuaciji.

Ipak, ta ista okolina niskih valuacija mogla bi se pokazati na baš optimalnom za dokapitalizaciju kompanije, a upravo to je najizglednija opcija financiranja akvizicije.

Sukladno tome, analitičari smatraju da kompanija s restrukturiranjem ide u pravom smjeru, iako bi se dinamika mogla dodatno intenzivirati, no ne bi trebala žuriti s velikom akvizicijom prije nego što bude u potpunosti sigurna oko kompatibilnosti i valuacije. Također, ukoliko Podravka nastavi s poboljšavanjem operativne efikasnosti, to bi se trebalo reflektirati i na cijenu dionice, što bi u konačnici moglo dovesti do povoljnije valuacije kod dokapitalizacije. (Banka.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here