Potrošnja u rujnu neočekivano pala nakon četiri mjeseca rasta

29

U rujnu je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo neočekivano pao za 0,5 posto na godišnjoj razini, čime je nakon četiri mjeseca prekinut trend rasta potrošnje.

Državni zavod za statistiku objavio je danas prvu procjenu prema kojoj je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u rujnu, prema kalendarski prilagođenim podacima, nominalno porastao 0,6 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok je realno pao 0,5 posto.

Time je prekinut trend rasta potrošnje, koji je trajao od svibnja, a vrhunac dosegnuo u kolovozu, kada je promet u trgovini na malo porastao 2,6 posto.

Pad potrošnje nitko nije očekivao. Pet makroekonomista, koja su sudjelovala u anketi Hine, u prosjeku su očekivala rast potrošnje u rujnu u odnosu na isti lanjski mjesec za 1,4 posto. Njihove procjene rasta kretale su se u rasponu od 1 do 1,8 posto.

“Iako su početkom ove godine kretanja u trgovini na malo počela pokazivati poboljšanje, što je velikim dijelom rezultat baznog učinka, ona nisu uspjela neutralizirati nepovoljna kretanja u gospodarstvu, uz pad realnih dohodaka i smanjenje zaposlenosti”, navode analitičari Raiffeisenbank Austria u osvrtu na podatke DZS-a.

Tijekom ljetnih mjeseci promet u trgovini na malo podržavala je potrošnja turista, no kako je prošao vrhunac turističke sezone, taj utjecaj slabi.

“S obzirom na rast trgovine na malo u srpnju i kolovozu, očekujemo da bi potrošnja kućanstava u trećem tromjesečju mogla dati pozitivan doprinos BDP-u, kao i u drugom”, smatraju analitičari Raiffeisenbank Austria.

No, značajniji oporavak potrošnje ne očekuju u ovoj godini.

“Sve do početka iduće godine bazni učinak povoljno će djelovati na godišnje stope rasta trgovine na malo. Iako, o značajnijem oporavku potrošnje, odnosno trgovine na malo, u ovoj godini ne možemo govoriti jer su kretanja na tržištu rada, koja su glavni čimbenik kretanja trgovine na malo, i dalje nepovoljna”, zaključuju analitičari Raiffeisenbank Austria.

Detaljnije izvješće o prometu u trgovini na malo bit će objavljeno idućega tjedna. (Lider / Hina)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here