Srbija neće biti članica WTO

42

Pritisak javnosti da Srbija ostane izvan Svjetske trgovinske organizacije (WTO) odnosno da ne dozvoli promet genetski modificirane hrane (GMO) u zemlji, nadvladao je težnje Vlade da država postane članica ove organizacije, nagađa beogradski tisak.

Međutim, s obzirom na brojne prosvjede koji su mjesecima unatrag organizirani protiv GMO i peticije koje su potpisivali gradovi širom Srbije, vijest da je Svjetska trgovinska organizacija odbila Srbiju i njeno članstvo, djeluje prilično izvjesna.

Naime, u ovom trenutku Srbija ima vrlo rigorozan zakon koji zabranjuje uvoz, izvoz i uzgajanje GMO-a, a nadležni iz Vlade pokušavali su odobrovoljiti građane objašnjavajući da članstvo u WTO podrazumijeva dozvolu prometa, dakle ne i uzgoja.

Dnevni tisak piše da je WTO dala naknadni rok Srbiji (nakon 15. listopada) da promijeni Zakon i to tako što bi izmjene usvojila samo Vlada, ali se to nije desilo. To znači da će Srbija još neko vrijeme stajati pred vratima Svjetske trgovinske organizacije čiji su članovi gotovo sve države svijeta to jest njih 156. ukupno.

Izvan nje, prema prošlogodišnjim podacima bile su još samo: Afganistan, Alžir, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Etiopija, Iran, Irak, Kazahstan, Libanon, Libija, Sirija,Severna Koreja, Srbija, Sudan i Uzbekistan. (Biznisplus)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here