Donacija dm-a omogućava rano otkrivanje nasljednih bolesti beba

609

Danas je predstavljena donacija kojom je dm-drogerie markt KBC-u Zagreb osigurao tandemski spektrometar masa, uređaj koji pruža nebrojene dijagnostičke mogućnosti među kojima je i pravovremena dijagnostika nasljednih metaboličkih bolesti u najranijoj životnoj dobi.

Iako su metaboličke bolesti svaka zasebno rijetke, zajedno zahvaćaju oko 1% svih beba. Prema procjenama u Hrvatskoj se rađa oko 500 djece s nasljednim metaboličkim bolestima, a zbog nedostatne dijagnostike na vrijeme se otkrije samo 4-5%. Ovim uređajem u kapi krvi se istovremeno mogu identificirati molekule specifične za više od 50 nasljednih metaboličkih bolesti, od kojih se velik broj se uspješno liječi ako se na vrijeme otkrije.

“Naša je klinika po mnogim granama pedijatrijske medicine posebna. Učinili smo velike iskorake u prošlosti, a nastavljamo ih raditi i danas. Dokaz tomu je i nabava tandemskog spektrometra masa koji će biti od velike koristi svoj djeci, a po potrebi i ostalim bolesnicima”, rekao je prof. sc. Boris Filipović Grčić, Predstojnik Klinike za pedijatriju KBC Zagreb.

“Naša zajednička misija je rano otkrivanje i pravodobni početak liječenja djece kako bi im osigurali nesmetano i sretno odrastanje. Tri godine smo, zajedno s kupcima i partnerima, sakupljali sredstva kako bismo osigurali ovu donaciju. KBC Zagreb i Ministarstvo zdravlja omogućili su infrastrukturu koja je potrebna za rad ovog uređaja čija stvarna vrijednost nije mjerljiva novcem jer spašava dječje živote”, izjavila je Gordana Picek, članica Uprave dm-a.

Humanitarna akcija koju je proveo dm, uz pomoć partnera P&G-a i American Expressa, prikupila je sredstva za kupnju prvog vlastitog tandemskog spektrometra u Hrvatskoj, vrijednog 1,8 milijuna kuna, a koji će omogućiti bolju raniju dijagnostiku i spasiti živote novorođenčadi u Hrvatskoj.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here